10 savjeta za samostalno čišćenje automobila

Objavljeno 16.08.2018.

Ako često putujete tokom nedjelje, ili imate djecu školskog uzrasta, onda je velika šansa da dosta vremena provodite u svom automobilu, pa samim tim sigurno znate da je veliki izazov održavati ga čistim.

Ako često putujete tokom nedjelje, ili imate djecu školskog uzrasta, onda je velika šansa da dosta vremena provodite u svom automobilu, pa samim tim sigurno znate da je veliki izazov održavati ga čistim. Samim tim, jedino što vam preostaje je da ga odvezete na detaljno čišćenje, što je skoro uvijek i svuda jako skupo, ili da to preuzmete na sebe i tako uštedite.

Održavanje i redovito čišćenje vašeg automobila je jako važno budući da ne želite da prerano završii na otpadu, jer kad je u pitanju otkup autombila na kilo često je upravo riječ o neredovitom održavanju i zapuštanju automobila. Kako biste izbjegli takvu sudbinu, a i kako biste efikasno naučili samostalno da održavate svoj automobil u nastavku teksta možete pročitati što vam sve preporučujemo po tom pitanju.

1. Napravite sredstvo za čišćenje

Da biste očistili podmetače, tepihe i druga prljava mjesta u vašem automobilu, dovoljno je da iskoristite sredstvo za čišćenje, koje možete napraviti sami kod kuće. Potrebno je da izmješate sapun, boraks, 10 kapi eteričnog ulja lavande (što je više opcija, nego moranje) u 2 šolje ključale vode. Sve ovo ubacite u plastičnu posudu, mješajte dok se sapun ne rastvori, i potom uzmite četku i istrljajte djelove koji su prljavi.

2. Kompresivan vazduh protiv prašine

Ako ne želite da vaš automobil zbog nebrige završi na otpadu,morate voditi računa o prašini koja se nakuplja u svim mogućim otvorima vašeg automobila. Iako djeluje kao da je prašine nemoguće otarasiti se, bukvalno je dovoljno da iskoristite konzervu kompresiranog vazduha za teško dostupno djelove, i riješili ste problem.

3. Spužva za pukotine

Ako se prašina i prljavština tvrdoglavo zadržavaju na vašim ventilima ili drugim teško dostupnim mjestima, dovoljno je da nakvasite malu spužvu sa sredstvom za čišćenje po vašem izboru. U slučaju da nemate spužvu pri ruci, uvijek možete iskoristiti pamučnu vatu ili štapiće za uši.

4. Brisač za tvrdoglave mrlje

Ovakvi magični brisači su neprikosnoveni kada je riječ o plastičnim ili vinilskim površinama na kojima se zadržava ljepljiva prljavština, prašina ili garež. Ove brisače možete koristiti i na kožnim sjedalima, samo tada morate biti nježni prilikom trljanja.

5. Četkica za teško dostupna mjesta

Ako vam je auto presvučen tekstilom koji ima određenu teksturu, sva je prilika da se prljavština zavukla u te sitne nabore i pukotine, gdje vam jedino još četkica za zube može pomoći.

6. Četka za vjetrobran

Sigurno je do sad počelo da vas nervira kad se na unutrašnjosti vjetrobranskog stakla formira skrama koja ga zamućuje i prlja. Ipak, postoji jednostavno rješenje i za to, u vidu četke od mikrofibera kojom je dovoljno samo prijeći preko stakla, a korisna je i kad se tijekom zime kondenzuje voda na prozoru, zbog čega bi ova četka uvijek trebala da vam bude pri ruci.

7. Rezervna kanta za smeće

Dovoljno je da uzmete plastičnu posudu od žitarica, obložite je plastičnom kesom, i voila! Dobili ste malu, prenosivu kanticu za smeće zahvaljujući kojoj ćete uštedjeti dosta vremena na usisavanje, a i znatno će vam olakšati duža obiteljska putovanja, kad je grickanje na cesti nezaobilazno.

8. Obložite držače za čaše

Niko ne voli kad vidi da se u držačima za čaše nataložilo sve i svašta, pa da biste izbjegli konstantno čišćenje tog djela, skratite sebi muke tako što ćete obložiti ovaj dio silikonskim čašicama za mafine, jer tako ih možete odmah baciti i zamijeniti čim postanu ljepljivi i prljavi od raznih prosutih pića.

9. Uvijek imajte vlažne maramice pri ruci

Za sve ono što se dogodi u autu, bilo da je prosuta hrana ili piće, pakovanje vlažnih maramica može vrlo lako da vas riješi muka, a i uvijek je bolje odmah reagirati, nego čekati da se prljavština nataloži. Naravno, ako je auto u pokretu, uvijek ga zaustavite ako želite da intervenišete po pitanju neke nezgode tog tipa, pošto nije vrijedno rizikovati sigurnost u prometu zbog toga.

10. Prekrijte zadnje sjedište mrežom/prostirkom

Ovo posebno važi za sve vlasnike kućnih ljubimaca koji bi da izbjegnu konstantno usisavanje dlaka, i ribanje auta nakon izleta. Mnoge ovakve prostirke imaju kaiševe zbog čega njihovo namještanje traje svega nekoliko sekundi, a lako se i održavaju.

Nadamo se da će vam ovih 10 savjeta pomoći da bolje i efikasnije održavate ičistite svoj auto, kako biste izbjegli bespotrebno nakupljanje prljavštine, ali i traćenje budžeta na nešto što možete i sami da obavite.

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0