Prednosti dojenja

Objavljeno 03.04.2014. | Dobna skupina: 0-1

Danas se smatra kako je i za dijete i za majku najbolje isključivo dojenje kroz prvih šest mjeseci djetetova života.

Prednosti za dijete: djeca hranjena isključivo majčinim mlijekom su zdravija. Ona znatno rjeđe obolijevaju od upala dišnog sustava i upala uha, proljeva i upala mokraćnih putova. Kod njih su rjeđe alergijske reakcije u ranoj dobi, a među dojenom djecom su znatno rjeđe alergijske pojave i u kasnijoj dobi (npr. kožne promjene, astma i druge).

Dojena djeca  su zdravija i zato što bolje reagiraju na cjepiva koja se obavezno provode, a kojih je svakim danom sve veći broj. Njihov organizam stvara jaču obranu nego organizam djeteta koje je hranjeno umjetnim, odnosno industrijskim mlijekom.

Preporuča se da i dalje kroz cijelu prvu godinu, a po mogućnosti i drugu, vaše mlijeko ostaje kao mliječni obrok. Gornje granice do kada ćete dojiti nema. Sve ovisi o vama, tu odluku rijetko kada donosi dijete.

Dojenje je dobro i za zdravlje majke: nakon poroda manje krvari, a maternica se brže vraća na normalnu veličinu. Manja je učestalost slabokrvnosti. Manja je učestalost raka dojke i raka maternice, a dojenje doprinosi i bržem vraćanju na normalno tjelesnu težinu.

Autor: dr. Nevena Letica Protega

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0