Što je to baby blues?

Objavljeno 04.10.2011. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Rođenje bebe izaziva mnoštvo snažnih emocija: od euforije do straha i anksioznosti. Kod velikog broja žena nakon poroda se javlja i privremeno tužno raspoloženje, tzv. baby blues.

Mnoge majke o tome ne govore jer su njihove emocije u suprotnosti s uvriježenim stavom i očekivanjem okoline da se žena nakon poroda mora osjećati presretno pa su tužne majke zbunjene i osjećaju krivnju. Kada razmislimo što se sve događa u ženskom tijelu nakon poroda, o psihičkom i fizičkom stresu te velikoj životnoj promjeni koja slijedi nakon rođenja bebe, nije nimalo neobično da kod mnogih žena dolazi do privremenog stanja tužnog raspoloženja.

Mogu se javiti sljedeći simptomi: iznenadne promjene raspoloženja, tuga, tjeskoba,  promjene apetita, teškoće sa spavanjem, umor, konfuznost, nervoza, napadi plača, pretjerana osjetljivost

Radi se o kratkom i bezopasnom poremećaju raspoloženja uzrokovanom  hormonalnim promjenama, osobito naglim opadanjem razine estrogena nakon poroda, a stanju pridonosi i umor, neispavanost, preplavljenost osjećajem odgovornosti za bebu, bolovi, strahovi... 

Mogu se javiti sljedeći simptomi: iznenadne promjene raspoloženja, tuga, tjeskoba,  promjene apetita, teškoće sa spavanjem, umor, konfuznost, nervoza, napadi plača, pretjerana osjetljivost. Javljaju se par dana nakon poroda i najčešće traju nekoliko dana, a najduže par tjedana te prolaze sami od sebe. Simptomi nisu teški i tretman nije potreban. Majci je potrebno omogućiti odmaranje i spavanje, važno je uvijek iskoristiti vrijeme kada beba spava za odmor i san te zaboraviti na pospremanje stana i slične akcije.

Najvažniji „lijek“ za ovo stanje jest podrška i pomoć okoline. Najvažniji „lijek“ za ovo stanje jest podrška i pomoć okoline (konkretna pomoć – od kuhanja, pranja i čišćenja do pomoći s bebom), puno slušanja i razgovora, razumijevanja, zagrljaja, lijepih riječi i ohrabrenja te poticaja da majka izrazi svoje osjećaje (pustite ju da se isplače),  brige i strahove. Potrebno je ograničiti posjete i ne izigravati „savršenu domaćicu“ – ono što je trenutno najvažnije jesu beba i mama, a ne drugi ljudi - što će oni misliti i kakav ćemo dojam na njih ostaviti.

Ako simptomi ne prestaju nakon nekoliko tjedana ili se pogoršavaju, obavezno potražite pomoć

Ako simptomi ne prestaju nakon nekoliko tjedana ili se pogoršavaju obavezno potražite pomoć jer se možda radi o postporođajnoj depresiji koja predstavlja ozbiljno stanje i zahtijeva stručnu pomoć.

Autor: Baby Signs

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

3

Ako simptomi ne prođu, obavezno potražite stručnu pomoć.

Napomena
Simptomi se javljaju par dana nakon poroda i najčešće prolaze sami od sebe.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing