Adaptirano sojino mlijeko

Objavljeno 31.05.2012. | Dobna skupina: 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Adaptirano sojino mlijeko proizvedeno iz sojinog izolata ne sadrži laktozu, te se stoga može koristiti kod djece koja je ne podnose.

Adaptirano sojino mlijeko za dojenčad koje se danas proizvodi vrlo je kvalitetno i sigurno za ishranu dojenčadi ukoliko u obzir ne dolaze druge vrste mlijeka (za alergiju na kravlje mlijeko može se koristiti i hipoalergeno mlijeko, u kojemu su proteini hidrolizirani, tako da ne izaziva nepoželjne reakcije).

Ovo mlijeko se proizvodi se od izolata sojinih proteina, a tokom godina poboljšano je nizom postupaka. U njega se rutinski dodaje aminokiselina metionin radi poboljšanja kvalitete proteina, zatim karnitin radi boljeg metabolizma masnoća i antioksidans taurin. Sadržaj ugljikohidrata, masti i proteina sličan je onom u majčinom mlijeku. Kako neki spojevi prisutni u soji (fitati) mogu smanjiti apsorpciju minerala kalcija i fosfora, ovi se minerali obično dodaju u 20% većoj koncentraciji nego u adaptiranom kravljem mlijeku, te je na taj način smanjen mogući deficit u apsorpciji. Adaptirano sojino mlijeko obogaćeno je željezom i cinkom. Antinutritivni faktori koji bi mogli dospjeti u adaptirano sojino mlijeko uklanjaju se termičkom obradom.

Alergija na hranu uključuje imunološku reakciju na neki sastojak iz hrane. Alergija nastaje kada se proteini iz hrane apsobiraju iz probavnog sustava, te imunološki sustav reagira stvaranjem zaštitnih tvari kao što su antitijela IgE i histamin.

Adaptirano sojino mlijeko proizvedeno iz sojinog izolata ne sadrži laktozu, te se stoga može koristiti kod djece koja je ne podnose (intolerancija laktoze).

Laktoza je šećer koji se prirodno nalazi u mlijeku, a neke osobe ne posjeduju enzim kojim bi se ona mogla razgraditi, te dolazi do probavnih smetnji (nadimanje, grčevi, proljev).

Inače se adapatirano sojino mlijeko ne preporučuje za nedonoščad.

Izvor: www.nutricionizam.com

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

3

Adapatirano sojino mlijeko ne preporučuje se za nedonoščad.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0