Agresivno dijete - razlog za zabrinutost?

Objavljeno 07.03.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Kod mnoge se djece do treće godine starosti javlja agresija. Iako je riječ o normalnoj razvojnoj fazi, ipak je potreban oprez.

U dobi od 1 do 3 godine mnoga djeca grizu ili na druge načine iskazuju agresivno ponašanje. Radi se o normalnoj razvojnoj fazi koja bi trebala završiti do treće godine, kada je djetetov govor razvijen u tolikoj mjeri da svoje potrebe mogu verbalno izraziti.

Uvijek treba reagirati na agresivno ponašanje djeteta

Na agresivno ponašanje djeteta treba reagirati odmah i uvijek. Na agresiju se ne smije uzvratiti agresijom jer se na taj način djetetu poručuje da je agresivnost prihvatljiva, samo je stvar u tome “tko je jači”. Dijete treba uhvatiti za ruke te mirnim, ali čvrstim glasom kratko reći npr. “Ne grizi. To boli.” Ako na vrijeme uočimo da se dijete sprema ugristi, dobro je preusmjeriti mu pažnju na nešto drugo.

Kod male djece kazne ne pomažu. Dijete još nije u stanju razumjeti uzrok i posljedicu, nema koristi od prodika

Kod male djece kazne ne pomažu. Dijete još nije u stanju razumjeti uzrok i posljedicu, nema koristi od prodika. Potrebno je posvetiti pažnju «žrtvi» i ako je potrebno pružiti pomoć (staviti led i sl.), a bilo bi dobro da dijete koje ga je povrijedilo  pritom asistira ili napravi nešto pozitivno za to dijete. Dijete koje je bilo agresivno treba bez emocionalne reakcije maknuti iz situacije, da se pažnjom ne bi potkrijepilo nepoželjno ponašanje. Ako je bilo agresivno da bi uzelo igračku, potrebno mu je tu igračku oduzeti. Važno je u obitelji imati ustaljen ritam dana i svakodnevne rituale jer predvidljivost i struktura daju osjećaj sigurnosti i smanjuju napetost.

Dječja agresivnost često proizlazi iz odnosa s roditeljima. Prezaposlenost roditelja, nedostatak strpljenja, nedovoljno zanimanje za djetetove potrebe i osjećaje, razvod i druge promjene u obiteljskoj dinamici mogu dovesti do nepoželjnih ponašanja.

Agresivnost je često posljedica odnosa s roditeljima - djeca je koriste kao način privlačenja pažnje

Djeca brzo uče kako se ponašati da bi pridobila pažnju roditelja. Nije im bitno radi li se o negativnoj pažnji (vikanju, prodikama) – važno im je da se njima bave. Ako pažnju ne mogu dobiti dobrim ponašanjem, izazvat će je lošim ponašanjem. Roditelji koji neposlušnost rješavaju tjelesnim kažnjavanjem, podržavaju time agresivnost svog djeteta. U odgoju je izuzetno važno postaviti granice, pri čemu je nužno biti dosljedan. To nije lako, ali se dugoročno i te kako isplati! Ne zaboravite, djeca čeznu za granicama i upiru dok ne naiđu na njih.


Vesna Ivasović, mr.sc. psiholog

Autor: Vesna Ivasović

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Roditelji koji neposlušnost rješavaju tjelesnim kažnjavanjem, podržavaju time agresivnost svog djeteta. U odgoju je izuzetno važno postaviti granice, pri čemu je nužno biti dosljedan.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0