Ako lažeš ti, lažem i ja

Objavljeno 13.08.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … oblačić logo Ljudi lažu - to svi znamo. Lažemo i djeci - to također znamo. I što s tim? Hoće li djeca kojoj je lagano i sama lagati?

Vjerovali ili ne, do nedavno se ovo pitanje eksperimentalno nije provjeravalo. Tek je prije nekoliko dana u Developmental Science-u izašao prvi stručni članak u kojem su autorice pokušale dati odgovor na postavljeno pitanje.

Istraživanje je provedeno na 186 djece, uzrasta od 3-7 godina. Polovini djece je na početku eksperimenta istraživač lagao i rekao da ih u susjednoj sobi čeka velika tegla slatkiša, i onda ubrzo priznao da to nije istina i da ih je na taj način samo htio prevariti da dođu u sobu igrati se.  Drugoj polovici djece eksperimentator nije spominjao slatkiše, već ih jednostavno uveo u dotičnu sobu za igranje. Igra je izgledala tako da su djeca trebala povezati određeni zvuk sa pravom igračkom (koja je bila skrivena iza paravana). Među poznate i komercijalne igračke, istraživači su umetnuli jedan zvuk koji djeca ni na koji način nisu mogla povezati s ijednom poznatom igračkom (Bethovenova „Fur Elise“). Kad je ova skladba počela svirati, eksperimentatora su „pozvali“ u susjednu sobu „da se javi na telefon“ – tako su djeca na 90 sekundi ostala sama što im je bila prilika da „škicnu“ iza paravana i pogledaju o kojoj se igrački radi, iako im je istraživač eksplicitno rekao da to ne smiju napraviti. Kad se istraživač vratio, izravno ih je pitao da kažu istinu – jesu li pogledali iza paravana. Naravno, kamera u sobi  je cijelo vrijeme bila uključena.

I, što su pokazali rezultati? Ukratko, djeca kojoj su istraživači na početku lagali, značajno su više i sama kasnije lagala. Detaljnije, 60 posto djece (od 5,6 i 7 godina) kojoj istraživači NISU lagali, je pogledalo iza paravana, a od toga je 60 posto njih lagalo o tome. Kod one djece kojima istraživači JESU lagali, 80 % ih je pogledalo iza paravana, a čak 90 posto njih lagalo o tome. Kod mlađe djece (3 i 4- godišnjaka) navedenog efekta nije bilo (lagali su podjednako bez obzira da li im je istraživač lagao). Smatra se da je to zbog toga što tako mala djeca još nemaju razvijene sposobnosti teorije uma. Ipak, čini se da već malo starija djeca (5,6,7-godišnjaci) sama procjenjuju koliko će biti iskreni s odraslom osobom koja im (ne) laže. „Postupci roditelja pokazuju da većina ne smatra da njihovo laganje loše utječe na razvoj iskrenosti kod djece. Ipak, ova studija nam govori drukčije“, napisale su autorice Carver i Hays.


Literatura: Chelsea Hays, Leslie J. Carver. Follow the liar: the effects of adult lies on children’s honesty. Developmental Science, 2014; DOI: 10.1111/desc.12171

Autor: Marija Eva Ugrina

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0