Alalija: govorno-jezični poremećaj

Objavljeno 23.09.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Sve je više djece koja progovaraju tek iza druge godine. Ne čekajte trenutak kada ćete shvatiti da ste zakasnili s odlaskom kod stručnjaka, nego an vrijeme prepoznajte alaliju.

Alalija odgovara terminu negovorenje. U najtežim slučajevima dijete ne samo što ne govori nego i ne razumije tuđi govor. Ono što svakako treba imati na umu je kronološka dob djeteta tako da se alalija u najtežim slučajevima može primijetiti već u djeteta od godine i pol dana. Dijete u toj dobi već bi trebalo razumjeti mnogo toga; familijarne, svakodnevne rečenice, a situacijski i mnogo više. U nešto lakšim slučajevima, dijete bolje razumije govor svoje okoline, a kao pomoćni komunikacijski kanal koristi gestu. Poremećaj se može primijetiti u dobi od dvije godine kada se kod djece urednog govorno-jezičnog razvoja pojavljuju prve, iako još uvijek nedovoljno gramatične rečenice.

Postoji nekoliko tipova alalije: senzorna, motorna i senzo-motorna alalija. 

  • Senzorna alalija je govorni poremećaj kod koga je sačuvan sluh i dijete prima zvukove iz okoline. Ali zbog ovog oblika alalije je oštećen fonemski sluh pa dijete ne može formirati i reproducirati glasove i riječi. Ovakva djeca niti govore, niti razumiju govor. Kod ove djece je najčesće slaba auditivna pozornost i pamćenje. Motorika je najčešće normalno razvijena. 
  • Motorna alalija predstavlja negovorenje kod koje dijete nije sposobno komunicirati sa okolinom. Nastaje kao posljedica oštećenja dijela središnjeg živčanog sustava odgovornog za produkciju govora. Kod djece s motornom alalijom je kod većine sačuvan elementarni sluh pa ta djeca imaju sposobnost razmijevanja govora okoline, a samo kod malog broja djece se javlja nagluhost. Kada govorimo o ekspresivnom govoru ove djece (dakle govoru koji produciraju) jako je bitan logopedski tretman kako njihova nijemost ne bi ostala trajna. Ova djeca mogu izgovarati nekoliko riječi, no najčešće trapavo i nepravilno. U kasnijem razvoju govora ove djece često su prisutne dislalije, nepravilan naglasak, oskudan rječnik koji se sporo razvija. Ako je uključen konstantan logopedski tretman, ovi nabrojani nedostaci u govoru će se riješiti. Tijekom školovanja ove djece mogu se javiti disleksija i disgrafija kao i poremećaji čitanja i pisanja.  
  • Senzo-motorna alalija – prisutni su simptomi i senzorne i motorne alalije.

Izostanak verbalne komunikacije često vodi zaostajanju u socio-emocionalnom razvoju djeteta u odnosu na vršnjake. Kod djece koja imaju motornu alaliju često je prisutna i tromost, nespretnost pri hodanju, odijevanju  i drugim motornim radnjama za koje je potrebna usklađenost te koordinacija ruku i nogu. Kod ove djece je češća ljevorukost.

Postoje iskustva ljudi koja govore da je moguće da dijete progovori bez stimulacije stručne osobe, no nijedan stručnjak vam ne bi savjetovao da čekate čudo i da vaše dijete samo progovori. Važno je da se na vrijeme javite logopedu koji će savjetima i radom pomoći vama i vašem djetetu. Logopedski tretman prije svega podrazumijeva rad na razumijevanju, počevši od jednostavnih naloga (daj, dođi, ajde i sl.) do složenijih naloga i govora drugih osoba. Važno je raditi vježbe oralne praksije koje jedan od preduvjeta za progovaranje, a kasnije i za pravilnu artikulaciju. Daljnji tretman podrazumijeva stimulaciju kroz raspjevavanje vokala, onomatopeju pomoću raznovrsnog edukativnog materijala. Kada dijete progovori, važno je nastaviti s tretmanom. Često roditelji misle da je tretman završen onog trenutka kada dijete progovori. Baš tada je potrebno nastaviti s tretmanom kako bi se govor razvijao na pravi način. 

Pored logopeda, potrebno je u rad s djetetom uključiti reedukatora psihomotorike i psihologa, koji će zajedničkim radom utjecati na cjelokupo ni dječji razvoj. Govor je u sprezi i s mnogim kognitivnim funkcijama, te je zato važno da psiholog prati rad s djetetom. Reedukator psihomotorike kroz pokret radi na sveobuhvatnom psihomotornom razvoju djeteta. 

Nemojte čekati da dođe trenutak kada ćete shvatiti da ste zakasnili s odlaskom stručnjaku (logopedu, reedukatoru psihomotorike i psihologu). Uvijek dođite ranije! Ako ste ipak malo zakasnili, ne očajavajte, stručnjaci će na pravi način pomoći vama i vašem djetetu. 

Autor: Branimira Mrak

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing