Alati povezujućeg roditeljstva

Objavljeno 29.12.2011. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Alati povezujućeg roditeljstva pomažu roditeljima i bebama ostvariti dobar početak.

Kada govorimo o povezujućem roditeljstvu zapravo trebate razmišljati upravo o ovim alatima za povezivanje, koje će omogućiti uzajamno djelovanje između vas i vašeg djeteta, koji će vam pomoći da se povežete. Jednom kad se povežete,  odnos između roditelja i djeteta (disciplina, briga za zdravlje, svakodnevni život s djetetom itd.) postaju prirodniji i ugodniji.

Upotreba alata neka vam bude početna točka izgradnje osobnog stila roditeljstva – stila koji će se uklopiti u individualne potreba vašeg djeteta.

Alati povezujućeg roditeljstva

  • Zbližavanje pri rođenju – prvi dani i sati nakon poroda osjetljivo su razdoblje za majke i bebe. Ako majka i beba nakon poroda provode puno vremena zajedno dolazi do spajanja prirodnog ponašanja novorođenčeta lpke šptiče povezivanje i bioloških osobina majke njegovateljice. Bebama je potrebna njega, a majka ju je spremna pružiti.
  • Dojenje – je idealno za upoznavanje vaše bebe. Ono je nešto što neki stručnjaci nazivaju čitanjem bebe. Uspješno dojenje zahtijeva majčin odgovor na znakove koje joj šalje njena beba, što je prvi korak u upoznavanju bebe i  izgradnji odnosa povjerenja.
  • Nošenje djece – Time što vam je dijete bliže bolje čete ga upoznati. Nošene bebe rjeđe su uznemirene te provode više vremena u stanju tihe pozornosti, a to je stanje u kojemu djeca najviše uče o svojoj okolini.
  • Spavanje blizu djeteta -  Nema idealne i jedinstvene formule za jedno, jedinstveno mjesto za spavanje. Ono mjesto u kojem se svi članovi obitelji najbolje naspavaju, najbolje je za vašu obitelj. Većina djece, ali ne sva, najbolje spavaju u blizini svojih roditelja. Noć zna biti zastrašujuća za male ljude, pa je spavanje u blizini izvora topline, dodira, njege idealna za smanjenje stresa uzrokovanog odvojenošću.
  • Vjerovanje djetetovom plaču - Plač je djetetovm jezik. Djeca plaču kako bi komunicirala, a ne manipulirala.Što je odgovor roditelja na plač osjećajniji,  to će dijete naučiti vjerovati svojim roditeljima i vlastitoj sposobnosti komunikacije.
  • Ravnoteža i granica – Treba znati kada reći ne, a kad da, te biti dovoljno mudar reći da samima sebi u trenutku kada vam je pomoć potrebna.
  • Oprez sa zagovornicima discipliniranja – nakon što rodite biti će puno onih koji će vam udijeliti „dobronamjerne savjete“ o odgoju vašeg djeteta. („prije se to radilo ovako“, „djeca se ne smiju nositi na rukama kako se ne bi razmazila“, „pusti neka se dijete isplače to je dobro za pluća“ i sl.). S vremeno ćete i sami razviti šesto čulo koje će vam s vremenom omogućiti da budete sigurni u vlastiti stil roditeljstva jer vi ipak najbolje poznajete svoje dijete.

Povezujuće roditeljstvo, kao i svaki posao zahtjeva uporabu alata. Što je vaš alat bolji, to ćete lakše i bolje obaviti posao

Nemojte se opterećivati time koliko koristite pojedine alate, jer ponekad niti neće moći sve koristiti (zbog zdravstvenih ili obiteljskih razloga), no učinite najbolje što možete s potencijalima koji su vam na raspolaganju.

Kada govorimo o povezujućem roditeljstvu zapravo trebate razmišljati upravo o ovim alatima za povezivanje, koje će omogućiti uzajamno djelovanje između vas i vašeg djeteta, koji će vam pomoći da se povežete. Jednom kad se povežete,odnos između roditelja i djetta (diciplina, briga za zdravlje, svakodnevni život s djetetom itd. Postaju prirodniji i ugodniji.

Upotreba alata neka vam bude početna točka izgradnje osobnog stila roditeljstva – stila koji će se uklopiti u individualne potreba vašeg djeteta.

Izvor: Povezujuće roditeljstvo, Dr.William i Martha Sears

Autor: Čuvarkuća uredništvo

5 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Upotreba alata neka vam bude početna točka izgradnje osobnog stila roditeljstva – stila koji će se uklopiti u individualne potreba vašeg djeteta.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing