Alergija na ambroziju

Objavljeno 26.08.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Ambrozija je alergena biljka koja proizvodi velike količine peludi koji kod ljudi izaziva alergije, a nalazimo je doslovno posvuda.

Ambrozija nije problematična biljka sve do sredine kolovoza kada počinje cvjetanje koje traje i tijekom jeseni. Upravo to vrijeme teško je svima koji su alergični na ambroziju. Kod alergije na ambroziju veliku ulogu ima nasljeđe, a ova neugodna alergija se može pojaviti u svakoj životnoj dobi.

Koji su sve simptomi na ambroziju?

Simptomi alergije na ambroziju su najčešće kihanje, vodenasti iscjedak iz nosa, svrbež i začepljenost nosa, a ponekad i gubitak osjeta mirisa. Simptomi su slični prehladi, no ukoiko traju dulje od tjedan dana, a posebno ako se javljaju tijekom ljetnih mjeseci, najvjerojatnije se radi o alergiji.

Ponekad se istovremeno javljaju i simptomi na očima - svrbež i pečenje u očima uz crvenilo i pojačano suzenje, a može se pojaviti i napadaj astme, odnosno kašalj, otežano disanje, piskanje/zviždanje i pritisak u prsima. Nerijetko ovi simptomi izazivaju i razdražljivost, glavobolju i smanjuju koncentraciju.

Kako se boriti protiv ambrozije?


Ambrozija je u Europu je stigla u 19. stoljeću a u Hrvatskoj se prvi put spominje četrdesetih godina prošlog stoljeća. Najčešća je nalazimo na prostorima između rijeka Save i Drave, ali i uz morsku obalu - Zadar, Istra, otok Krk te uz ušće rijeke Neretve.

Budući da ambrozija najviše raste na zapuštenom zemljištu, potrebno ga je urediti i zasaditi travom. U Hrvatskoj postoje brojne akcije čupanja ambrozije, ali to se treba napraviti u proljeće, kada se korov tek razvija. Kada krene cvjetanje već je kasno. Ako se ambrozija nalazi na većoj površini, preporuča se košenje. Kosi se prije cvatnje ambrozije, i to do pet centimetara od tla. Velike površine i površine pod poljoprivrednim kulturama treba tretirati s određenim pesticidima.


Mnogi hrvatski gradovi pokrenuli su proteklih godina inicijative za uklanjanje ambrozije iz vrtova, neobrađenog zemljišta, javnih zelenih površina te uz javne prometnice.

Obveza uklanjanja odnosi se na sve javne i fizičke osobe, a za neizvršenje te obveze izriču se kazne od 200 do 1000 kuna.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Učestalost alergijskih bolesti, pa tako i alergije na ambroziju pokazuje trend porasta zadnjih nekoliko desetljeća. Tome ima više uzroka, od promijenjenog načina života, prehrane, klime, infekcija do niza okolišnih čimbenika.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing