Alergija na hranu
Čuvarkuća u suradnji s …
Najčešći prehrambeni alergeni u dječjoj dobi su proteini kravljeg mlijeka, jaja, soja, riba i orašasto voće. Na prvom mjestu je alergija na kravlje mlijeko.
Posebnu pažnju treba obratiti i na tzv skrivene alergene. Skriveni alergeni nalaze se u malim količinama u drugoj hrani kao dodaci.
Postoji križna alergija između nutritivnih i inhalacijskih alergija
Na primjer kravlje mlijeko u kobasicama, ulje kikirikija u biljnim uljima, lecitin kao emulgator. Zato je jako važno pri kupnji hrane za djecu alergičnu na neke namirnice posebnu pažnju obratiti na deklaraciju.
Istraživanje križnih alergija dovelo je do brojnih novih spoznaja. Zbog sličnosti između alergena kravljeg mlijeka i soje kod djece s alergijom na kravlje mlijeko čak se u 40 posto slučajeva javlja i alergija na soju. Isto tako postoji i križna alergija između nutritivnih i inhalacijskih alergija: jabuka - breza, morski rakovi - kućna prašina. U djece čiji su roditelji i rođaci alergičari rizik za razvoj alergije iznosi i do 70 posto.
Znakovi alergije na hranu mogu se javiti na koži, probavnom i dišnom sustavu, ali i kao anafilaktični šok, stanje životne ugroženosti.
Simptomi alegije na hranu su:
- Koža - atopijski dermatitis, urtikarija
- Sluznica usne upljine - svrbež, oteklina
- Probava - grčevi, povraćanje, proljev
- Dišni sustav - kašalj, otežano disanje
Najčešće nutritivne alergije (mlijeko i jaja) u više od tri četvrtine djece nestaju do treće godine starosti. Kao i za sve alergije najvažnije pravilo je primarna prevencija.
Primarna prevencija uključuje:
- Isključivo dojenje šest mjeseci
- Postupna dohrana nakon šest mjeseci (najviše 2 namirnice u tjedan dana)
- Izbjegavanje prehrambenih alergena do kraja prve godien
- Dojilja treba izbjegavati alergogene namirnice
- Nepušenje u blizini djeteta
- Koliko je god moguće sniziti koncentraciju kućne prašine
Izvor: Godine prve zašto su važne, Milivoj Jovančević i suradnici