Alergija na pelud

Objavljeno 12.07.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Djeca imaju češće alergijske reakcije od odraslih.

Osobe koje su alergične na pelud imaju najviše poteškoća od početka proljeća  pa do kraja listopada. Dobro je podsjetiti se kakva je alergija bolest i što se može učiniti da se neki problemi vezani uz peludnu alergiju preduhitre.

Pelud je samo jedan od dužeg niza alergenih produkta - grinje kućne prašine i kućnih životinja , hrana (školjke, račići, kikiriki i sl.), lijekovi, konzervansi, aditivi u hrani i pićima, plijesni, otrovi insekata i sl. Često se javlja alergičnost na više alergena istodobno ili nastanak jedne prethodi drugoj.

Sklonost alergiji ima obiteljsku predispoziciju i genetesku osnovu

Sklonost alergiji ima obiteljsku predispoziciju i genetesku osnovu tako da dijete čiji jedan roditelj pati od alergije ima 50 posto vjerojatnosti da će razviti alergiju, a ako su oba roditelja sklona alergijskoj reakciji vjerojatnost je do 80 posto dok je kod ostale djece vjerojatnost 10 posto. Osim toga djeca koja su rođena u razdoblju kada se u zraku nalazi puno alergena mogu češće razviti alergiju zbog ranog kontakta s alergenom. Ona koja su rođena od svibnja do listopada mogu razviti sklonost polenozi - peludnoj hunjavici.

Djeca imaju češće alergijske reakcije  zbog nezrelosti obrambenog sustava u ranoj dječjoj dobi. Kako je kod njih nespecifični imunitet još slabo razvijen izlaganje alergenu, koji organizam ne prepoznaje kao bezopasan, potiče stvaranje specifičnih antitijela koja pri ponovnom susretu odnosno trajnoj izloženosti alergija izazivaju alergijsku bolest.

Najvažnija mjera liječenja je izbjegavanje alergena.

Od alergija na pelud drveća, trave i korova najteže simptome izaziva alergija na pelud korova, posebno ambrozije. Smetnje se očituju kao dugotrajna prehlada koja se iduće sezone ponavlja. Bolesnici imaju napadaje kihanja i do 100 puta u jednom satu, iz nosa im stalno curi bistri sekret, javlja se svrbež nosa i očiju uz crvenilo očne spojnice. Ova vrsta alergije nije česta kod male djece prije četvrte godine osim ako je izloženost alergenu bila vrlo rana, a dijete ima predispozicije za razvoj alergije.

Kako se čuvati peludi?

Najvažnija mjera liječenja je izbjegavanje alergena. U razdoblju cvata pelud se širi svuda i s djetetom koje ima probema s alergijom je najbolje izlaziti u šetnju nakon kiše ili navečer kad zbog veće vlage zrnca peludi postaju teža što ih sprečava da lebde u zraku.  Posebno treba izbjegavati izlazak kad je vrijeme vjetrovito.Treba se pridržavati i sljedećih savjeta :

  • poznavanje peludnog kalendara - podataka o sezoni cvjetanja biljaka koje su kod bolesne osobe izazvale senzibilizaciju
  • u sezoni izbjegavati boravak u područjima bujne vegetacije, posebno u vrijeme visoke koncentracije peludi u zraku (u jutarnjim satima)
  • nakon eventualnog boravka u prirodi, po dolasku u stambeni prostor oprati kosu i otuširati se te promijeniti odjeću
  • izbjegavati sušenje i provjetravanje odjeće i posteljine na otvorenom
  • prostorije u kojima boravimo provjetravati kratko, najbolje tijekom poslijepodneva, koristiti klima-uređaje

Izvor: Bebe, zdravlje

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Djeca imaju češće alergijske reakcije zbog nezrelosti obrambenog sustava.

Napomena
Od alergija na pelud drveća, trave i korova najteže simptome izaziva alergija na pelud korova, posebno ambrozije.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing