Alergija na penicilin

Objavljeno 17.08.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Od svih lijekova, mogućnost alergije na penicilin kod pacijenata, kao i kod liječnika predstavlja najveći strah.

Od svih lijekova, mogućnost alergije na penicilin kod pacijenata, kao i kod liječnika predstavlja najveći strah, s obzirom na široku primjenu penicilinskih antibiotika te činjenicu da je upravo alergija na penicilin i njegove derivate odgovorna za većinu anafilaktičkih reakcija.

Ako se sumnja na postojanje alergije na penicilin, najprije je nužno uzeti dobru anamnezu.

Penicilini pripadaju grupi beta-laktamskih antibiotika, a upravo ova grupa lijekova (kojoj pripadaju i cefalosporini, cefamicini, penemi i monobaktami) ima najširu primjenu u medicini. Uslijed veoma široke primjene alergija na penicillin je relativno česta.

Razlikujemo četiri osnovna tipa alergijske reakcije do koje dovodi primjena penicilina. Po tipu I se javlja anafilaktička reakcija, po tipu II serumska bolest, po tipu III kožni osipi, a po tipu IV kontaktni alergijski dermatitis.

Međutim, podjela prema vremenu koje je proteklo od unošenja lijeka do nastanka reakcije na isti je od većeg značaja.

Rane reakcije nastaju u okviru prvog sata od primjene lijeka. Ove reakcije su najteže (anafilaktički šok, hipotenzija, edem larinksa, urtikarija, angioedem) i upravo su one odgovorne za fatalne ishode.
Ubrzane reakcije nastaju od 1. do 72. sata nakon davanja lijeka. Od simptoma najčešće se javljaju urtikarija/angioedem i edem larinksa.
Kasnije reakcije na penicilin nastaju 72 sata od primjene lijeka, a praćene su makulopapuloznim osipom. Takve osobe mogu primiti penicilin.

Osim ovih promjena, penicilin može prouzročiti i mnogo teže promjene na koži, kao što su Stevens Jonsonov sindrom, eksfolijativni dermatitis i toksična epidermalna nekroza.

Doza i način primjene lijeka su osnovni faktori rizika za pojavu alergije na penicilin. Parenteralna primjena dovodi do češće senzibilizacije nego oralna (gotovo tisuću puta).

Za ispitivanje alergije na penicilin se koriste in vivo i in vitro testovi. Testovi in vivo su kožni.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

0

Napomena
Od svih lijekova, mogućnost alergije na penicilin kod pacijenata, kao i kod liječnika predstavlja najveći strah, s obzirom na široku primjenu penicilinskih antibiotika.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing