Alergija na plijesan

Objavljeno 18.08.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Kako je plijesan povezana s vlagom i nedostatkom svjetla, ljudi koji su alergični na plijesan ne znaju kada mogu očekivati najizraženije simptome alergije. Obično je to tijekom toplog, kišnog razdoblja, u ljeto i jesen.

Plijesan nastaje u tamnim, vlažnim i hladnim prostorijama poput podruma, ormara, tavana, a razvitku pogoduje i mnoštvo vlažne odjeće ili ručnika, stari madraci, jastuci i pokrivači. Razvitku plijesni u stanu pogoduje povećana vlažnost zraka. Previše biljaka u stanu može prouzročiti visoku vlažnost što nikako ne pogoduje alergičarima. Vlažnost u zraku u stanu trebala bi biti do 50 posto ili manje kako bi se izbjeglo nakupljanje plijesni.

Izvan kuće plijesan se širi po vlažnom lišću ili drvima. Redovito sakupljajte lišće oko kuće te spremajte drva u izoliranu prostoriju kako biste izbjegli izlaganje plijesni. Odumrli dijelovi biljaka i kompost također su hranjiva podloga za plijesan, a alergičari na plijesan ne bi smjeli raditi u vrtu.

Kako prepoznati alergiju na plijesan?

Alergija na plijesni uzrokuje simptome koji nalikuju simptomima prehlade. To su iscjedak iz nosa, kihanje i suzenje očiju. Međutim, simptomi alergije traju duže od simptoma prehlade i često se javljaju sezonski.

Na prvi znak pojave alergije u dogovoru sa svojim liječnikom ili ljekarnikom liječite simptome odgovarajućim medikamentima, pumpicom, sprejem i kapima za nos te kapima za oči. Izbjegavajte druge okidače alergije poput mirisnih proizvoda za čišćenje, osvježivača za klimu, tamjana, mirisnih potpurija kao i drva za loženje.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

3

Što češće prozračujte vlažne prostorije poput kupaonica i podruma.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing