Alergija na životinje

Objavljeno 21.08.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Veliki broj osoba alergičan je na životinje, a mnoge od njih uključuju kućne ljubimce.

Kod alergije na životinje se zapravo radi o reakciji organizma na životinjsku prhut, slinu, urin i fekalije. Suprotno uvriježenom mišljenju, životinjsko krzno samo po sebi nije alergen, ali se u njemu može zadržati pelud, prašina i drugi alergeni.

Sve životinje, uključujući pse, konje, hrčke, zamorce a naročito mačke, mogu izazvati alergijske reakcije.

Kada dijete alergično na životinje udahne prhut ili dođe u kontakt sa slinom životinje, njegov se imunitetni sustav počinje braniti i ispuštati histamin i više od 40 drugih kemikalija koji se bore protiv alergena. Histamin izaziva reakciju nosa i dišnih puteva, odnosno dobro poznate simptome alergije: curenje iz nosa, suzne oči, kihanje, ali i simptome astme, poput kašljanja i otežanog disanja.

Simptomi alergije na kućne ljubimce

Simptomi alergije na kućne ljubimce javljaju se tijekom cijele godine a ne samo sezonski. Svrbež, suzne oči, osip, curenje iz nosa, kihanje i kašljanje u zatvorenom prostoru su znak alergije na prašinu ili ljubimca. Simptomi se mogu pojavljivati i danima nakon što je uzrok uklonjen, jer se alergeni mogu prenijeti u novu sredinu preko odjeće i drugih predmeta.

Stoga vam neće puno pomoći da psa ili mačku iselite iz kuće na određeno razdoblje, jer u kući zasigurno imate više nego dovoljno životinjskih alergena koji će pokrenuti alergijske reakcije čak i kada životinja više nije u kući.

Bebe su posebno osjetljive, pa se simptomi mogu pojaviti čak i ako ona nije u direktnom kontaktu sa životinjom, jer se neprimjetni alergeni nalaze u kući.

Je li alergija na kućne ljubimce nasljedna?

Alergije općenito mogu biti nasljedne, pogotovo ako u pristune u oba roditelja. U tom slučaju i beba je genetski predisponirana da razvije neke vrste alergije, a moguće je da ne budu iste kao kod roditelja.

Ako želite držati ljubimca, a mislite da bi vaše dijete moglo biti alergično, najbolje bi bilo pričekati da dijete napuni šest godina, jer su simptomi alergije puno rijeđi kod starije djece. Alergija na ljubimce će kod vašeg djeteta izazvati težak oblik kašlja kada ima 4 ili 5 godina, ali ako ima 8 godina vjerovatno će reakcije biti nešto slabije.

Prevencija

Preventivne metode prije svega uključuju izbjegavanje alergena kućnih ljubimaca koji izazivaju alergiju. U nekim slučajevima to može značiti uklanjanje ljubimca iz kuće, ali ako to nije moguće ili nije poželjno, pokušajte ograničiti boravište životinje u određenim sobama. Poželjno je često i temeljito čišćenje doma. 

Liječenje

Ljudi  koji ne mogu upravljati preventivnim metodama alergija na kućne ljubimce,  mogu uzeti u obzir korištenje antihistamina, dekongestiva ili lijekova za astmu u vrijeme izloženosti alergenima životinja.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Prostor

2

Ljudi koji u stanovima imaju kućne ljubimce imaju veći rizik od razvoja alergije na životinje.

Napomena
Životinjsk prhut može "putovati" kroz zrak, pa tako može izazivati alergijsku reakciju čak i kada je životinja uklonjena iz blizine.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0