Alergije na hranu - što, kako, zašto

Objavljeno 26.09.2011. | Dobna skupina: 0-1

Strah od alergijskih reakcija na hranu normalan je roditeljski strah. Prve korake u nemliječne obroke činite polako i postupno da biste rizik od alergija sveli na najmanju moguću mjeru.


U svakom priručnik za dohranu spominju se i alergije koje mogu izazvati određene namirnice. Treba znati da sa dohranom ne treba žuriti zbog nedovoljno razvijenog probavnog i imunološkog sustava dojenčadi koje može rezultirati pojavom alergije na određenu namirnicu. Osnovi koncept koji morate shvatiti kada djetetu počinjete uvoditi dohranu je da uvođenje hrane i otkrivanje alergija u prvoj godini života idu zajedno. Treba razlikovati nepodnošenje određene hrane u određenom trenutku djetetova razvoja od trajne netolerancije neke namirnice. Što to točno znači? Nepodnošenje određenih namirnica često je kod beba, čak iako ono nije često u obitelji. Vrlo često djeca kako rastu i razvijaju se, odnosno kako se razvija njihov probavni i imunološki sustav prerastu tu osjetljivost, ako se na vrijeme detektira namirnica koja ju izaziva. U suprotnom mogu razviti trajnu netoleranciju, odnosno alergiju. Ako u obitelji ima slučajeva alergija na hranu obratite posebnu pozornost kada te namirnice uvodite u dohranu.

Posebno oprezni budite ako netko u obitelji već ima celijakiju ili netoleranciju na hranu

Sustavno uvođenje hrane najlakši je način detekcije osjetljivosti na namirnice. Svaku namirnicu uvodite polako, u malim količinama i pratite reakciju. Istu namirnicu ponavljajte kroz pet do sedam dana, ukoliko se ne pojavi nikakva reakcija ( najčešće osip, u težim slučajevima proljev, u najtežim i anafilaktički šok) možete biti mirni da je namirnica sigurna za vaše dijete.

Ako netko iz vaše obitelji ima alergiju na određenu namirnicu, tu namirnicu djetetu uvedite što kasnije u prehranu. I pratite reakciju. Naslijeđe ima veliku ulogu u alergija kod djece pa ako je jedan od roditelja bio alergičan, vrlo je vjerojatno da će i dijete biti alergično. Ocjena je pedijatara da je alergija na pojedine vrste namirnica u djece rezultat nedozrelog imunološkog sustava, koji pojačano reagira na svaki strani protein.

Namirnice koje slove kao najjači alergeni su kravlje mlijeko, jaja, jagode, kikiriki i soja, pa njih u prehranu uvodite oprezno i što kasnije.

Namirnice bogate glutenom (nalazi se u žitaricama, pšenici, raži, ječmu) ne dajte djetetu prije navršenog osmog mjeseca života, zbog nedovoljno razvijenog probavnog sustava i opasnosti od razvoja celijakije. Ako netko u obitelji ima celijakiju budite posebno oprezni.

Izvor: Kimmel, Martha & David, Goldenson, Suzanne :Dječja hrana iz mamine kuhinje (i tatine!), 2005, Mozaik knjiga

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing