Alergije - vjesnici proljeća

Objavljeno 23.03.2015. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Iako je proljeće godišnje doba kojemu se svi radujemo, sve je veća grupa djece s alergijskim bolestima dišnih putova, alergijskom astmom i rinitisom, koji to razdoblje godine očekuju sa strepnjom jer su osjetljivi na pelud trava i drveća.

Djeca se tada osjećaju kronično umorno, iscrpljeno i bolesno. Kvaliteta života im je značajno smanjena, kao i kvaliteta sna. Dnevno funkcioniranje oboljelog djeteta je otežano, često izostaju iz škole, a uspjeh u školi je smanjen.

Astma i alergijski rinitis se često javljaju udruženo. Više od 80 posto odraslih i više od 65 posto djece s astmom ima pridružen i alergijski rinitis. Ukoliko dijete povremeno ili često kiše, svrbi ga nos, ima obilnu sekreciju iz nosa, diše na usta, tijekom noći hrče i hvata zrak, osjeća svrbež, suzenje očiju koje su crvene, upaljene, ako uz to kašlje, teško diše, osjeća stezanje, zviždanje i škripanje u grudima, nedostatak kisika, bol u grudima i lako se zamara, treba misliti o alergijskom rinitisu i astmi. U tom slučaju je neophodno uputiti dijete na alergološko ispitivanje.

Dugo su postojale zablude da dječja astma prolazi tijekom puberteta, međutim njena prognoza nije tako ružičasta. Svjetske studije su pokazale da dječja astma u preko 55 posto slučajeva kontinuirano teče od djetinjstva do odraslog doba. Kod manje od 45 posto djece, koja su doživjela određeno poboljšanje ili potpuno smirivanje simptoma astme tijekom puberteta, tegobe se u mladoj ili srednje odrasloj dobi ponovo pojavljuju vezano za infekciju dišnih putova ili za kontakt s alergenima ili iritansima (npr. duhanom). Od ukupnog broja odraslih astmatičara njih čak 90 posto dobilo svoje prve tegobe još u djetinjstvu, a samo 10 posto astmi ima početak u odrasloj dobi.

Kontrola astme se postiže kada pacijent nema simptome i pogoršanja bolesti i ima normalne svakodnevne aktivnosti, fizičku aktivnost i sport. Budući da se radi o kroničnom oboljenju, veoma je važno početi edukaciju oboljele djece o astmi još u detinjstvu do bi do kraja adolescencije mali pacijent bio sasvim osposobljen preuzeti kompletnu brigu o svojoj bolesti. To podrazumeva savladavanje tehnike izbjegavanja alergena (što je nekada veoma teško jer se radi o široko rasprostranjenim alergenima), prepoznavanja simptoma koji prethodne akutnom pogoršanju bolesti, tehnike samopomoći u trenutku pojave simptoma akutnog pogoršanja i tehnike pravilne upotrebe lijekova za astmu.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0