Alternativni programi u vrtićima

Objavljeno 27.01.2012. | Dobna skupina: 1-3, 3-7

Waldorfska i Montessori dvije su najraširenije alternativne pedagogije u svijetu, a i kod nas. Ovi programi stariji su više od sto godina, a interes za njima još uvijek raste.

Uvijek je dobro imati izbor. Odvagnite što alternativni vrtići nude i procijenite što bi bilo najbolje za vaše dijete.

Waldorfska pedagogija

Odgojne i obrazovne metode i sadržaji u waldorfskoj pedagogiji mijenjaju se sa starošću djeteta i ovise o njegovim tjelesnim i duhovnim potrebama i sposobnostima. Waldorfska pedagogija ne obraća se samo djetetovu intelektu, već usporedno njeguje njegov osjećajni život, razvija radne i stvaralačke navike te snaži volju i interese. Odgajanjem se pomaže djetetu u odrastanju, tako da ono prepozna i razvije svoje potencijale, da je spremno upotrijebiti ne samo glavu već i srce i ruke u potpuno neobičnim životnim okolnostima.

Po načelima pedagogije Rudolfa Steinera, radi pet waldorfskih dječjih vrtića i svih pet je u privatnom vlasništvu (dva u Zagrebu, a po jedan u Rijeci, Splitu i Samoboru).

Montessori pedagogija

Montessori pedagogija djeluje na temeljnom načelu emancipacije djeteta kao ličnosti. To se ostvaruje uvažavanjem njegovih potreba i vrednovanje njegovih sposobnosti i napredovanja u sazrijevanju. Specijalno za potrebe djeteta treba pripremiti okolinu u kojoj ono boravi, pribore koji zadovoljavaju pedagoška i didaktička načela koje je Maria Montessori osmislila. Vrlo važnu ulogu imaju odgojitelji koji promatraju i valoriziraju napredak koji djeca postižu u svom razvoju. Naročito se obraća pažnja djeci s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju.

U šest dječjih vrtića Hrvatskoj ostvaruju se programi rada s djecom predškolske dobi samo po načelima i pedagoškim pristupima Montessori pedagogije, a 14 redovitih gradskih dječjih vrtića imaju jednu odgojnu skupinu koja radi po Montessori programu. Popis vrtića na http://www.hrmdrustvo.hr/montessori_vrtic.html

Još jedan alternativni program provodi se u Križevcima u dječjem vrtiću Zraka sunca u kojem se na djelu ostvaruje pedagogija zajedništva sestara Agazzi koje je utemeljila Kiara Lubich.

U Hrvatskoj djeluje jedna Montessori osnovna škola u Zagrebu i dvije waldorfske škole, u Zagrebu i Rijeci.

Izvori: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, www.hrmdrustvo

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Dostupnost

0

Napomena
Waldorfska i Montessori dvije su najraširenije alternativne pedagogije u svijetu, a i u Hrvatskoj.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0