Amarant - besmrtna žitarica

Objavljeno 28.02.2011. | Dobna skupina: 0-1

Amarant sadrži brojne hranjive sastojke, a preporučuje se i kao žitarica za početak dohrane.

Kao i quinoa, amarant je žitarica koja je prehranjivala domorodačka plemena Amerike. O toj žitarici dovoljno govori i samo ime koje potječe od grčke riječi besmrtan jer je sve do dolaska konkvistadora u 16. stoljeću bila osnovna žitarica Južne Amerike. 

Amarant je otporan na bolesti i lako ga je uzgajati. Ova žitarica bogat je izvor bjelančevina, i preporuča se vegetarijancima kao nadomjestak za meso, a sadrži i visoke količine aminokiselina. Uz bjelančevine izuzetno je bogat kalcijem, vlaknima, željezom, i izuzetno je probavljiv. Ova je žitarica izuzetno dobar izvor proteina u prehrani vegetarijanaca (15,3g/100g), sadrži iznenađujuće količine aminokiselina, uključujući lizin i metionin. Zrno amarantha sadrži dvaput više kalcija od mlijeka, triput više vlakana od pšenice, a njegovo je lišće iznimno dobar izvor željeza. Smatra se da se redovitim konzumiranjem amarantha može smanjiti količina lošeg kolesterola u krvi budući da sadrži jedan tip vitamina E koji pospješuje njegovo snižavanje.

Amarant je jedna od žitarica s kojom je moguće započeti dohranu jer je niskoalergen i ne sadrži gluten. Ima sitna zrnca koja se lako skuhaju i bebe ih mogu prožvakati bez muke.

Priprema

Amarant se kuha 25 do 30 minuta u omjeru: 1 šalica amarantha: 2,5-3 šalice vode. Kod veće djece moguće ga je kombinirati s quinoom, prosom ili rižom. Dobro se miješa s povrćem u varivima.

Izvor: Makronova (makronova.com)

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Lokacija

4

Amaranth je dostupan u trgovinama zdrave hrane.
Sigurnost

5

Amaranth je žitarica koja ne sadrži gluten, a lako se probavlja. Usput, amaranth je prepun proteina pa je dobar i za vegetarijance.
Ukupni dojam

5

Amaranth je prepun korisnih nutrijenata, brzo se i lako priprema, a odgovara i maloj djeci.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing