Analiza krvi otkriva izloženost djece duhanskom dimu

Objavljeno 07.07.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Kod više od polovice djece obuhvaćene jednim istraživanjem, testiranjem krvi utvrđeno je da su bila izložena duhanskom dimu, odnosno pasivnom pušenju, upozoravaju stručnjaci iz Kalifornije.

Analizi krvi je u sklopu istraživanja podvrgnuto 496 djece, uglavnom starosti od jedne do četiri godine, a na njihovu izloženost pasivnom pušenju ukazivala je prisutnost kotinina, koji se stvara u organizmu izloženom nikotinu.

Kotinin je utvrđen u krvi čak 55% analizirane djece, što znači da su bila izložena nikotinu tijekom prethodna tri do četiri dana.

Samo 13% roditelja ove djece priznalo je da ponekad zapale cigaretu u njihovom prisustvu ili je bilo svjesno činjenice da im je dijete bilo izloženo duhanskom dimu.

Da bi se kotinin pojavio u krvi, dovoljno je da dijete provede određeno vrijeme u prostoriji u kojoj je netko nedavno pušio ili čak da živi u zgradi u kojoj je pušenje dopušteno, istaknuli su stručnjaci.

Izlaganje djeteta duhanskom dimu se, inače, dovodi u vezu sa sindromom iznenadne smrti djece, respiratornim problemima, infekcijom uha i astmom.

Kalifornijski istraživački tim je predložio da se testiranje djece na kotinin ubuduće u Sjedinjenim Američkim Državama obavlja rutinski, kao što je to do sada bio slučaj s testiranjem na olovo.

Izvor: www.todayonline.com

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Roditelji bi trebali prestati pušiti minimalno dva mjeseca pije začeća.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0