Anemija u trudnoći

Objavljeno 22.08.2015.

Stalno sam umorna i vrti mi se u glavi – što nije u redu sa mnom?

Tijekom trudnoće povećava se količina krvi koja kola vašim tijelom. Ali količina hemoglobina (crvenih krvnih stanica koje prenose kisik u krvi i željezo) to nekad ne prati. Zbog toga dolazi do slabokrvnosti tj. anemije koja je manje-više uobičajena od 28. tjedna trudnoće.

Simptomi mogu uključivati vrtoglavicu, gubitak daha, ubrzano lupanje srca ili stalan osjećaj umora. To se stanje dijagnosticira običnim krvnim testom koji se radi svim ženama u 28. i 36. tjednu trudnoće.

Anemija se obično liječi tabletama željeza koje, doduše, mogu imati nuspojave poput zatvora i mučnine. Razinu željeza u svome tijelu možete povećati i prehranom, jedući meso, jaja, ribu i sušeno voće (osobito marelice i breskve), melasu, orašaste plodove, sjemenke, mahunarke, grahorice, žitarice obogaćene hranjivim tvarima i kruh. Hrana bogata vitaminom C (svježe voće i povrće) pomaže vašem tijelu da apsorbira željezo, ali izbjegavajte čaj koji sprječava apsorpciju, osobito dok jedete.

Postoje i prirodni pripravci koji su bogati željezom, a možete ih kupiti u ljekarnama. Oni nemaju takve simptome kao tablete.

Slabokrvnost tijekom trudnoće neće utjecati na bebin razvoj. Također, zbog nje nećete biti skloniji gubitku veće količine krvi tijekom porođaja, ali ako se to dogodi, vaše se tijelo neće s time dobro nositi. Zbog toga će vam vaš ginekolog pomoći da vratite razinu željeza u normalu prije porođaja. U iznimnim slučajevima neke žene znaju prije porođaja dobiti transfuziju željeza, a neke će poslije trebati dobiti transfuziju krvi.

No nema mjesta panici – većina budućih majki lako se nosi s anemijom i uspješno je pobjeđuje.

Izvor: www.pitajmamu.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0