Antioksidansi u trudnoći

Objavljeno 31.10.2012. | Dobna skupina: Prije poroda

Čuvarkuća u suradnji s … Tijekom normalnog razvoja placente dolazi do iznimnog generiranja slobodnih radikala.

Ukoliko je opskrba antioksidativnim mikronutrijentima neadekvatna moguć je razvoj oksidativnog stresa i unutar placente i unutar majčinog krvotoka rezultirajući lošim ishodom trudnoće. Istraživanja pokazuju da deficit specifičnih mikronutrijenata s antioksidativnom aktivnošću poput selena, bakra, cinka i mangana može dovesti do zastoja u rastu i preeklampsije.


Pretpostavlja se da se nedostatnim unosom antioksidativnih mikronutrijenata smanjuje razina enzima koji pružaju zaštitu biološkim membranama i DNA tijekom najranije faze embrionalnog razvoja.


Unatoč tim saznanjima podaci o pozitivnim učincima uzimanja dodatnih antioksidansa putem dodataka prehrani su kontradiktorna i nepotpuna što brojne stručnjake navodi na zaključak da je takva praksa bespotrebna i potencijalno štetna.

Ipak, stručnjaci se slažu u jednome: adekvatne količine antioksidansa selena, bakra, cinka i mangana su izuzetno bitne na samom početku trudnoće, a najbolji način da se one osiguraju je raznolika i uravnotežena mediteranska prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, ribom i plodovima mora te orašastim plodovima i sjemenkama.

Na Ledovoj web stranici www.ledo.hr nalazi se Vodič za pravilnu prehranu trudnica, dojilja i beba koji sadrži sve savjete na jednom mjestu.

Autor: Darija Vranešić-Bender

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Adekvatne količine antioksidansa selena, bakra, cinka i mangana su izuzetno bitne na samom početku trudnoće!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing