Atletika - kraljica športova

Objavljeno 14.04.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Atletika je jedna od temeljnih i najraširenijih športskih grana a obuhvaća trkačke, bacačke i skakačke discipline. Upravo zbog svoje sveobuhvatnosti zovemo je kraljica športova!

Atletika je pojedinačni šport, kojim se podjednako bave muškarci i žene. Optimalna dob za početak bavljenja atletikom je 7 godina, ali postoje i predškolski programi u vidu atletskih škola Atletsku školu provode treneri – kineziolozi s primjerenim športskim sadržajima prema dobi, a to su osnovni elementi trčanja, skakanja te elementarne i štafetne igrice. Osim atletske škole u vrtićima, atletikom se bave djeca u školi i u atletskim športskim klubovima grada Zagreba.

U Gradu Zagrebu djeluje 6 atletskih klubova udruženih u Zagrebački atletski savez u kojima su djeca podijeljena prema uzrasnim kategorijama. Uzrasne kategorije u atletici su:

  • športska škola,
  • dječaci i djevojčice,
  • mlađi juniori-ke,
  • juniori-ke,
  • mlađi seniori-ke
  • seniori i seniorke.

Sve uzrasne kategorije imaju vlastiti sustav natjecanja. Svoj trud i rad na treninzima športaši mogu pokazati na natjecanjima koja se odvijaju bilo na gradskoj ili nacionalnoj razini.

Atletski treninzi se održavaju u vrtićima, školi – školskim dvoranama, te na športskim objektima gdje postoji atletska staza. Nažalost, kvalitetna ponuda atletskih stadiona svedena je na svega dva -športski objekt ŠP Mladost i ŠRC Svetice. S obzirom na nedostatak atletskih staza, atletski klubovi podijeljeni su prema gradskim četvrtima u kojima gravitiraju i na gore navedena dva športska objekta. Sjeverni i istočni dio grada Zagreba gravitiraju prema ŠRC Svetice, a južni i zapadni dio Grada prema ŠP Mladost. Kako bi se treninzi mogli kvalitetno provoditi tijekom cijele godine održavaju se i u školskim dvoranama i na Kineziološkom fakultetu sveučilišta u Zagrebu.

Atletika je vrlo zabavna jer djevojčice i dječaci određene dobi mogu trenirati u istim grupama Na taj način stvaraju se lijepa prijateljstva, a među onima starijima prve simpatije i nezaboravne ljubavi. Jedni druge pomažu, bodre i potiču na izvrsnost na treningu i natjecanjima.

Atletika je šport gdje se kroz pregršt muških ili ženskih disciplina može izabrati prava disciplina (trčanje, skakanje, bacanje i dr.) za vaše dijete. Kineziolozi, treneri –bivši vrhunski športaši atletičari i atletičarke dat će sve od sebe kako bi vaše dijete zavoljelo ovaj šport. Atletika je ujedno i temelj ostalim športovima, jer pravilno naučeno hodanje, držanje, skakanje i trčanje može pridonijeti i bavljenjem drugim športovima.

Preporuka je upisati dijete na športsku aktivnost – atletsku školicu u vrtiću gdje će dijete usvojiti temelje športske aktivnosti.

Oprema i odjeća koja je potrebna za bavljenje atletikom su: tenisice, trenirka, „taice“ i neizostavna bočica s vodom.

Grad Zagreb ponosi se tradicionalnim međunarodnim atletskim mitingom - Hanžekovićev memorijal na kojem nastupaju vrhunski atletičari i atletičarke svijeta kao i najbolji atletičari i atletičarke Hrvatske. Miting je iz godine u godinu sve bolje organiziran i posjećen. Djeca i roditelji uživaju u prekrasnim atletskim disciplinama, bodre atletičare i atletičarke te se vesele svakom postignutom rezultatu.

U atletskim športskim klubovima grada Zagreba svakodnevno marljivo trenira 1000 atletičara i atletičarki. Među njima zacijelo odrastaju budući Blanka Vlašić, Đurđa Fočić, Luciano Sušanj, Sanda Perković, Ivan Mustapić, Ivana Brkljačić, Siniša Ergotić, Branko Zorko i dr.

Autor: Eleonora Čarapina, prof.

Autor: Eleonora Čarapina

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Atletskim vježbama stječe se fizička snaga, izdržljivost, brzina i okretnost, a učvršćuju se svojstva volje kao sto su hrabrost, odlučnost i upornost.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing