Atopijski dermatitis - kako pomoći djetetu

Objavljeno 31.07.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Postoje načini da pomognete djetetu s atopijskim dermatitisom. Evo i kako.

Smanjiti kontakt s mogućim alergenima i iritansima

 • Prednost dati odjeći i posteljini od prirodnih pamučnih vlakana. Novu odjeću oprati, pa tek onda oblačiti (da bude mekša). Izbjegavajte deterdžente, omekšivače, losione i kreme koji sadrže dodatke (parfeme, konzervanse, mirise i boje). Deterdženti su bolji tekući, nego kruti (bolje se ispiru). Perilicu za rublje treba dobro isprati.
 • Kod djece s jakim svrbežom i težim oblikom atopijskog dermatitisa, na tržištu se nalazi i posebna odjeća na bazi svile ili srebra koja smanjuje svrbež, odnosno ima antimikrobno djelovanje te smanjuje kolonizaciju kože zlatnim stafilokokom koji često pogoršava simptome atopijskog dermatitisa.
 • Smanjiti kontakt s grinjama i kućnom prašinom: izbjegavati perje, plišane igračke u krevetu, ukloniti stare madrace, ne pokrivati podove tepisima, niti prozore zastorima. Redovito prozračiti dječju sobu, vlažnom krpom svakog dana prebrisati prašinu.
 • Životinje je bolje držati u dvorištu. Redovito ih prati ili kupati. Ne odvajajte dijete od njegova kućnog ljubimca, osim ako se utvrdi da svojom blizinom izaziva alergiju djeteta.


 • Suhi zrak (centralno grijanje), vrućina i znojenje dodatno isušuju kožu i pogoršavaju svrbež. Prostorije u kojima dijete boravi trebalo bi umjereno zagrijavati, vlažiti i redovito prozračivati.
 • Izbjegavati boravak u zadimljenim prostorijama.
 • Nokti neka budu odrezani (kratki i glatki). Kod jače izraženog svrbeža, savjetuje se obući pamučne čarapice - rukavice na šake. Također se u ljekarnama mogu kupiti rukavice od svile odnosno srebra.

 Prehrana

 • U dojenačko doba svakako se savjetuje što dulje dojenje. Majke dojilje djece s atopijskim dermatitisom trebaju izbjegavati hiperalergene namirnice, a to su kravlje mlijeko, jaja, orašasti plodovi (kikiriki, lješnjaci, orasi), citrusi (limuni, naranče, kivi itd), riba, školjke, čokolada i rajčica. Ukoliko se simptomi atopijskog dermatitisa ne popravljaju nakon dva do tri tjedna majčine dijete, postepeno vraćati namirnicu po namirnicu, osim orašastih plodova za koje je bolje da dijete atopičar nije u kontaktu. Vrijeme dojenja je posebno iscrpljujuće za majku i nikako nije dobro da je majka na nepotrebnoj dijeti. Ukoliko majci ograničimo unos mlijeka, moramo dati kalcij u dozi od 1000 mg dnevno.
 • Dohrana dojenčati se preporuča između četvrtog i šestog mjeseca života po kalendaru dohrane, postepeno, nova namirnica svakih tri do četiri dana. Pratiti reakciju kože.
 • Određene namirnice pojačavaju svrbež (čokolada, jagode, rajčica), te ih je dobro izbjegavati.
 • Primjena probiotika u terapiji i prevenciji atopijskog dermatitisa još uvijek nije jasna, no ne može štetiti. Potrebno je samo paziti da kod najmanje djece ili djece kod kojih je dokazana preosjetljivost na proteine kravljeg mlijeka ne uzmemo probiotik koji u svome sastavu ima mlijeko!
 • ZAPAMTITI! Djeca rastu i razvijaju se i držati ih na dijeti bez nadzora stručne osobe može biti opasno jer može doći do pothranjivanja.

 Terapija u užem smislu riječi

Unatoč pravilnoj njezi kože i izbjegavanju „triger faktora“ često nećemo moći izbjeći akutna pogoršanja ekcema i morat ćemo primjeniti protuupalnu terapiju.

Lokalna kortikosteroidna terapija

U fazama pogoršanja, u dogovoru sa dermatologom, u terapiju se uvode kreme ili masti koje sadrže derivate kortizona. Kortikosteroidi se nanose na područja ekcema i brzo smiruju svrbež i crvenilo. Primjenjuju se po uputama liječnika, UZ PISMENU EVIDENCIJU UPORABE I POTROŠNJE.

Kortikosteroidi se po svojoj jačini djelovanja dijele u četiri skupine. U skupini jedan se nalaze kortikosteroidi najmanje jačine djelovanje (kažemo najmanje potentni), ali i sa najmanje štetnih posljedica. U skupini četiri se nalaze kortikosteroidi najjačeg djelovanja, ali i sa najviše štetnih posljedica. U dječjoj dobi se uvijek trudimo upotrebljavati kortikosteroide prve i druge skupine.

Često postavljano pitanje: Da li su kortikosteroidi štetni za kožu?

Odgovor: Ako se troše kontrolirano, pod nadzorom liječnika, uz pismenu evidenciju uporabe i potrošnje („dnevnik potrošnje“) predstavljaju sigurni oblik terapije.

Štetne posljedice (nus pojave) se javljaju kod NEKONTROLIRANE lokalne primjene kortiksoteroida i to su najčešće atrofija kože, naglašene kapilare, strije, simptomi perioralnog dermatitisa, akne, pojačana dlakavost. Sistemne nus pojave se rijetko vide uz lokalnu kortikosteroidnu terapiju.

Lokalni imunosupresivi i imunomodulatori

Nova su skupina lijekova, koji djeluju u smislu mijenjanja imunološkog odgovara u koži. Njihova uporaba se savjetuje u djece starije od 2 godine.

Antibiotici

Budući da je koža djece s atopijskim dermatitisom često kolonizirana zlatnim stafilokokom nerjetko se primjenuje lokalna, rjeđe sistemna antibiotska terapija. Često se primjenjuju i kreme u kombinaciji kortikosteroida i antibiotika, koji odlično smiruju ekceme. U djece koja imaju proširene ekceme, odnosno ekceme koji vlaže, dobro je i jedan do dva puta tjedno primjeniti antiseptičku kupku koja će smanjiti kolonizaciju kože zlatnim stafilokokom. Nakon takve kupke potrebno je pojačati njegu kože primjenom emolijensa jer će antiseptička kupka dodatno isušiti kožu.

Antihistaminici

Budući da je svrbež djece s atopijskim dermatitisom vrlo često intenzivan i remeti san, često se u terapiji primjenjuju i antihistaminici koji se daju u obliku sirupa u mlađe djece, odnosno tableta u starijih.

Ostali oblici terapije

Psihoterapija - Svi znamo da svrbež i grebanje u atopičara pogoršavaju stresne situacije, da se ekcemi pogoršavaju pri polasku u vrtić ili školu. I sami roditelji kažu, da djeca često koriste svrbež kao oružje kada nešto žele dobiti. Ne volimo da se bolest zove neurodermitis jer znamo da su djeca nervozna zbog svrbeža, a ne obrnuto, da se svrbe jer su nervozna. Bez obzira, psihološka komponenta kod atopijskog dermatitisa je izražena, teško je i djeci i roditeljima i nekada ih treba usmjeriti da ipak potraže stručnu psihološku pomoć.

Klimatoterapija (terapija morem, suncem, promjenom klime) - Kontrolirano izlaganje suncu (uz pravilnu zaštitu) i boravak na moru i planinama iznad 1500 metara nadmorske visine djeluju povoljno na kožu atopičara.

Haloterapija – Terapija u slanoj sobi ili slanoj komori u neke djece smanjuje svrbež i izbijanje ekcema.

Fototerapija – U djece s težim oblikom atopijskog dermatitisa koji zahvaća više od 60% tjelesne površine primjenjuje se i medicinska fototerapija, odnosno kontrolirano obasjavanje umjetnim izvorima svjetla pod nadzorom liječnika.

Sistemna terapija – Za najteže oblike atopijskog dermatitisa dolazi u obzir i sistemna terapija imunosupresivima, a u budućnosti vjerojatno i biološka terapija.

I za kraj.....Puno je različitih oblika terapija atopijskog dermatitisa. Za početak je najvažnija dobra edukacija roditelja i djece, pravilna njega kože, te izbjegavanje mogućih iritansa i alergena. Ostali oblici terapije se primjenju uz nadzor liječnika.

Iako učestalost atopijskog dermatitisa iz godine u godinu raste, sreća je u tome, što u najvećeg broja djece intenzitet bolesti s dobi slabi, tako da većina djece kroz predškolsku dob sama pobjede svoj atopijski dermatitis. 

Autor: dr. Nives Pustišek

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing