Atopijski dermatitis - najčešća bolest kože dječje dobi

Objavljeno 29.09.2014. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože karakterizirana crvenilom (ekcemom), suhom kožom i svrbežom te dugotrajnim tijekom bolesti s razdobljima poboljšanja i pogoršanja. Atopijski dermatitis predstavlja najčešću dječju kožnu bolest i često je udružena s drugim atopijskim bolestima kao što su alergija na hranu, alergijska astma i/ili alergijski rinitis.

Smatra se da oko 15 – 20 % djece predškolske i školske dobi boluje od atopijskog dermatitisa. U 60 % oboljele djece simptomi se pojavljuju do druge godine, a u 90 % do pete godine života. Bolest najčešće počinje upravo u najranijoj dobi, između drugog i šestog mjeseca života. No, atopijski dermatitis može početi u bilo kojoj dobi, kako u djece, tako i u odraslih. Intenzitet bolesti najčešće s godinama slabi, tako da do sedme godine 50 % djece više nema simptome, odnosno do adolescentne dobi njih 70 % ozdravi. Atopijski dermatitis se javlja u 1-3 % odraslih osoba.

Uzrok atopijskog dermatitisa

Točan uzrok atopijskog dermatitisa je nepoznat, rezultat je kombinacije nasljeđa i okolišnih čimbenika.

Nasljedni čimbenici ili genetska predispozicija se odnosi na nasljeđivanje većeg broja gena od kojih neki djeluju na razvoj zaštitne kožne barijere, a drugi na razvoj imunološkog sustava organizma. Zaštitna je kožna barijera u djece s atopijskim dermatitisom nedovoljno razvijena, kažemo "više propusna". Koža je suha (voda se gubi iz kože), a s druge strane pojačan je prolaz alergena u dublje slojeve kože te razvoj alergijske reakcije. Upravo zbog ovoga je važno da atopičari redovito nanose kreme i masti na kožu i na taj način sami obnavljaju zaštitnu kožnu barijeru.

Faktori okoline se odnose na izloženost različitim alergenima, iritansima, utjecaju klimatskih faktora, psihološkom stresu te sekundarnim infekcijama kože.

Čimbenici koji pogoršavaju dermatitis – „triger faktori“:

  1. SUHA KOŽA. Atopijski dermatitis obilježava suha koža. Svaka aktivnost koja dodatno isušuje kožu (npr. kupanje u pjenušavim kupkama, sapunima, kupanje bez nanošenja krema, centralno grijanje itd.) može pogoršati simptome dermatitisa.
  2. IRITANSI. Djeca s atopijskim dermatitisom imaju vrlo osjetljivu kožu. Odjeća od vune i sintetičnih vlakana, kozmetički proizvodi s dodatkom mirisa i konzervansa mogu dodatno iritirati kožu.
  3. STRES. U fazama emocionalnog stresa (npr. odvajanje od obitelji, polazak u vrtić, školu, rođenje brata ili sestre....) moguće je očekivati pogoršanje simptoma atopijskog dermatitisa.
  4. TOPLINA I ZNOJENJE. Djeca s atopijskim dermatitisom loše podnose toplinu i znojenje (pogoršanja tijekom tjelesnog napora ili nagle promjene temperature, primjerice iz hladnog u toplo). Ipak se tijekom ljetnih mjeseci u većine djece simptomi atopijskog dermatitisa smiruju. Povoljno djeluje sunce (uz pravilnu zaštitu) i promjena klime (more ili planine). Tijekom zimskih mjeseci simptomi se atopijskog dermatitisa u većine djece pogoršavaju.
  5. INFEKCIJE. Svaki infekt djeteta (od obične prehlade do jačih infekcija dišnih puteva i druge infekcije) može pojačati simptome atopijskog dermatitisa. Kožne infekcije uzrokovane bakterijama (stafilokokne infekcije) i virusima (herpes infekcije, bradavice) su češće u osoba s dermatitisom.
  6. ALERGENI. Najčešći alergeni iz hrane su kravlje mlijeko, jaja, soja, pšenično brašno, kikiriki i riba. Općenito možemo reći da je vjerojatnost da je dijete razvilo preosjetljivost na hranu veća što je dijete mlađe, odnosno što su simptomi atopijskog dermatitisa teži. Alergeni iz okoline mogu biti grinje i kućna prašina, peludi trava, stabala i korova te dlaka kućnih ljubimaca.

Znakovi bolesti

  1. EKCEM se očituje pojavom crvenih plakova na koži, ponekad uz pojavu sitnih mjehurića, točkastih krasti i ogrebotina (rezultat češanja). U kroničnoj fazi ekcem postaje suh uz ljuštenje i zadebljanje kože (lihenifikacija). Lokalizacija ekcema, najčešće ovisi o dobi.
  2. SUHA KOŽA je jedan od osnovnih znakova atopijskog dermatitisa.
  3. SVRBEŽ je najneugodniji simptom atopijskog dermatitisa. Može biti tako intenzivan da remeti san i ometa dijete u svakodnevnim aktivnostima.

U dojenčadi i djece do druge godine života atopijski dermatitis obično zahvaća obraze, vlasište, vrat, trup te vanjsku stranu ruku i nogu. Dakle, postoji sklonost generalizaciji bolesti (zahvaćanju kože čitavog tijela) te akutnom obliku bolesti (crvenilu, vlaženju, intenzivnom svrbežu). U starije djece obično postoji sklonost lokalizaciji bolesti (npr. zahvaćanju pregiba lakta, ručnog zgloba i sl.) te kroničnom tijeku bolesti (ljuštenju i zadebljanju kože). Često se uz osnovne znakove bolesti javljaju i komplikacije, a to su sekundarne infekcije. Osjetljiva, suha atopijska koža prijemljiva je za bakterijske i virusne infekcije. 

Dijagnoza

Dijagnoza atopijskog dermatitisa postavlja se na temelju anamneze i pregleda djeteta. U većine djece druga obrada nije potrebna. Prema procjeni stanja bolesti te udruženosti s drugim simptomima (npr. nenapredovanje na tjelesnoj težini, probavne smetnje - grčevi, povraćanje, proljevi, produženi kašalj ili simptomi rinitisa itd), liječnik se može odlučiti i za izvođenje određenih testova kojima se dokazuje mogući uzrok alergijske reakcije.

Autorica: Nives Pustišek, dr. med., spec. dermatovenerologije, Klinika za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16

***

TRUDNICE I DOJILJE, PRIJAVITE SE I VI ZA BESPLATNA PREDAVANJA O LIJEKOVIMA I OSTALIM PROIZVODIMA U TRUDNOĆI:

Pred Vama je prilika družiti se s čak 10 renomiranih zdravstvenih stručnjaka, liječnika i magistara farmacije raznih biomedicinskih specijalnosti koji govore o raznim temama koje Vas muče ili zanimaju o trudnoći kao najdragocjenijem periodu života.
Obzirom da je broj sjedećih mjesta u dvorani ograničen, podsjećamo Vas da se zbog velikog interesa na vrijeme prijavite putem online prijave i rezervirate svoje mjesto za zdravije SUTRA …
I naravno, pozovite svoje partnere ili prijateljice da Vam se pridruže!

PROGRAM I NAJAVA BESPLATNOG PREDAVANJA "Projekta SUTRA":
http://www.sutra.com.hr/o-projektu/edukacija-zdravstvenih-djelatnika/teme-i-predavaci


ONLINE PRIJAVE SUDJELOVANJA:
http://www.sutra.com.hr/kontakt/projekt-sutra-prijava-trudnice

VIŠE O PROJEKTU SUTRA

www.sutra.com.hr

PRATITE NAS NA FACEBOOKU

https://www.facebook.com/SUTRA.com.hr?fref=photo

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing