Ayurvedski savjeti za jesensku prehranu
Ayurveda drži da je izuzetno važno prehranu i dnevnu rutinu usklađivati s godišnjim dobima. To mnogi čine već intuitivno. Ljeti će, primjerice, jesti puno salate i lubenice – jer hlade organizam. U jesen se kuhaju juhe od bundeve i hrana koja nas grije.
Jedite mnogo kvalitetnih
masnoća i hranjivih juha, jedite toplu hranu bogatu proteinima,
variva neka budu često na jelovniku, koristite zagrijavajuće
začine i jedite orašaste plodove. Preporučujem da prehranom
u jesen dominiraju sladak, slan i kiseo okus.
Izbjegavajte gorak i trpak.
Doručak također neka bude topao, primjerice kuhane zobene pahuljice. Ukoliko biste u zobene pahuljice dodali suho voće, nakvasite ga preko noći – inače je presuho za Vata došu. Ne preporučujem musle s toplim mlijekom, jer su obično prezaslađene, nemaju bogatu nutritivnu vrijednost i često su pune umjetnih dodataka.
Za ručak i večeru birajte variva, juhe, mahunarke, žitarice, povrće na pari – to sve uzemljuje i dubinski hrani organizam. Ako ste mesojed, upravo meso i jaja u jesen možete jesti više nego u bilo koje drugo godišnje doba. Isto tako i mliječne proizvode - kupujte kvalitetne, punomasne, najbolje na tržnici. Dobro je samo ono mlijeko koje se nakon 2 dana pokvari, sve ostalo je puno kemikalija i konzervansa.