Baby handling: kako ispravno držati dijete?

Objavljeno 24.11.2011. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Razlika između ispravnih i neispravnih položaja djeteta je u malim, ali važnim detaljima. Radi dobrobiti vašeg djeteta, naučite ispravan način svakodnevnih aktivnosti s djetetom.Ispravnim postupcima djetetovu mozgu stalno šaljete informacije o pravilnim položajima i kretnjama pa tako dijete i nesvjesno vježba cijeli dan.

Dok je dijete jako maleno, nosimo ga u naručju kao da ga želimo ununati, pazeći da su mu obje ručice naprijed, te da je sveukupno lagano skvrčeno. Ako sjedimo, djetetove nožice mogu počivati na našoj lagano podignutoj nozi (npr. kada imamo prekrižene noge).  

U krilu dijete možemo držati i u bočnom položaju ili na trbuhuU bočnom položaju moramo paziti da mu je gornja nožica lagano skvrčena, a donja ispravljena, dok je naša ruka između njegovih koljena. Za vrijeme igre s djetetom ili tijekom gledanja televizije, držimo ga na leđima u svojem krilu na način da lagano podignemo svoja koljena a njegovu guzu  naslonimo na naš trup, nožice su podignute u zrak i naslonjene na naše grudi i dodiruju se stopalima. Stavimo djetetove ruke na njegov trbuh, učimo ga da se gladi po nožicama, držimo ga za ručice i pjevamo mu ili mu damo neku igračku da je drži u ručicama. Taj položaj je veoma smirujući za dijete i možete se njime koristiti svaki put kad je beba neraspoložena.

Djetetovu ugodu možete upotpuniti laganim podizanjem i spuštanjem vlastitih nogu jer ćete ga na taj način lagano ljuljati. Ovaj položaj ima mnogo prednosti (kontakt očima majke i djeteta, dovođenje udova u centralnu točku, upoznavanje vlastita tijela…) i zato preporučamo da se njime često koristite.

Izvor: Udruga roditelja djece s oštečenjem vida i dodatnim poteškoćama u razvoju

Autor: Udruga roditelja Oko

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
U krilu dijete možemo držati i u bočnom položaju ili na trbuhu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing