Baby Signs - što je to zapravo?

Objavljeno 30.04.2011. | Dobna skupina: 1-3, 3-7

Čuvarkuća u suradnji s … Znakovni jezik? Što je to uopće i zašto je važan za bebe? Upoznajte program koji se već 20 godina provodi u svijetu!

Znakovni jezik za bebe je jednostavan i prirodan način komuniciranja s djetetom prije no što ono progovori. U Hrvatskoj je novost, no u svijetu se ovaj znakovni jezik koristi više od 20 godina. Uporabom znakovnog jezika djetetu se pruža jedinstvena mogućnost da podijeli svoj doživljaj svijeta oko sebe sa svojim najbližima dok roditelji uživaju postajući svjesni mnoštva stvari koje se odvijaju u toj maloj glavici.

Najvažnije je upamtiti ovo: bilo koja beba ili mlađe dijete koje pokazuju spremnost za komunikacijom, ali to ne mogu toliko učinkovito postići riječima, kandidati su za znakovanje, a vi kao roditelj ne biste smjeli pomisliti kako je prerano ili prekasno za početak

Znakovni jezik za bebe, Baby Signs® Program, razvijen je od strane dr. Acredolo i dr. Goodwyn, profesorica psihologije na kalifornijskom sveučilištu Davis. Rezultati istraživanja pokazali su da znakovni jezik koji su razvile pomaže položiti čvrste temelje učinkovite komunikacije, koja će ostati s djecom dugo nakon što progovore i "nestane" znakovni jezik. Sposobnost djeteta da učinkovito komunicira dovodi do uspjeha u školi, na poslu i u privatnom životu. U trenutku kada se dječji umovi razvijaju ubrzano, umijeće komuniciranja jača dječje samopouzdanje i olakšava odnos s drugom djecom i odraslima. Rezultat svega su napredna emocionalna inteligencija i iznadprosječne komunikacijske vještine.

Kada se program počinje provoditi?

Roditelji vjerojatno najčešće pitaju kada se znakovni jezik za bebe počinje primjenjivati. Odgovor je da ne postoji "savršeno" vrijeme za početak. Neki roditelji započnu rano – nakon rođenja ili tijekom prvih osam mjeseci. Ti roditelji žele da njihova beba bude što više izložena i znakovima i riječima od samog početka. Oni također žele što ranije steći naviku pokazivanja znakova. Mnogi roditelji odluče čekati trenutak kad im beba navrši 8 do 12 mjeseci kako bi počeli sa znakovanjem. Prednosti započinjanja tijekom ovog razdoblja je taj što su tada bebe bliže trenutku kad i same mogu početi koristiti znakove. Ukoliko želite što ranije vidjeti rezultate, ovo je razdoblje najbolje za vas.

Ako dvije ili više dolje navedenih točaka opisuje vaše dijete, vrijeme je da počnete sa znakovanjem:

  • Pokazuje li vaše dijete prstom na stvari?
  • Donosi li vam vaše dijete igračke ili predmete i traži vašu reakciju?
  • Je li vaše dijete počelo mahati „pa-pa“?
  • Je li vaše dijete počelo kimati glavom za „da“ ili „ne“?
  • Je li vaše dijete počelo pokazivati zanimanje za slikovnice?
  • Zna li vaše dijete nekoliko riječi, ali još uvijek ne može govoriti o mnogim važnim stvarima?

Autor: Baby Signs

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0