Baršunasta crvena juha

Objavljeno 07.10.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Ovo je jedno od mojih najomiljenijih juha, ako ne i najomiljenija!

Od kad sazriju bundevice u mom vrtu (negdje krajem srpnja) pa sve do zadnjeg dana kad se bundeve mogu naći na placu (do kraja veljače), pripremam ju s guštom i njom dosađujem svojim klijentima koji se valjda ne bune samo zato što je ova juha ipak jako,jako, jako fina; punog okusa, kremasta i jednostavno predivna!

Sastojci za 3-4 osobe:

  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 1 mali luk
  • 2 1/2 šalice kocki Hokkaido bundeve, oguljene
  • 1/2 šalice kockica cikle, oguljene
  • 1 kocka od povrća
  • 1/2 žličice kurkume
  • 2 česna češnjaka
  • 1 sušeni čili, izmrvljen
  • 2 lovorova lista
  • 4 polovice sušenih rajčica, namočenih i nasjeckanih
  • 1/2 šalice bjelog vina
  • 1 šalica crvene leće
  • 1 komad kombu alge
  • 5-6 šalica vode
  • sol
  • malo soka limuna
  • peršin ili vlasac

Priprema:

Operite i ocijedite leću. Sitno nasjeckajte luk i protisnite češnjak.

Pirjajte luk na maslinovom ulju s prstohvatom soli, dok ne postane proziran. Dodajte bundevu i ciklu i kratko pirjajte. Dodajte kocku od povrća, kurkumu, češnjak, čili, lovor i rajčicu pa dobro promiješajte. Prelijte vinom i pustite da provrije.

Sada dodajte leću, kombu lagu i 5 šalica vode. Pustite da zavrije na jakoj vatri, pa poklopite, smanjite vatru i pustite da se krčka 25 do 30 minuta, dok povće i leća skroz ne omekšaju. Izvadite lovor i kombu algu. Dodajte još šalicu vode, ili koliko treba, ako vam se juha čini previše gusta.
Ja ovu juhu najčešće izmiksam štapnim mikserom jer obožavam bogate krem juhe, ali možete ju ostaviti i ovako kuhanu s komadima povrća, više će podsjećati na varivo. Na kraju dodajte limunovog soka i soli koliko treba.

Kod serviranja ukrasite peršinom ili vlascem. Ili sojinim vrhnjem u sredini svake porcije nacrtajte srce i zadivite druge i sebe svojim umjetničkim darom! 

Autor: Dunja Gulin

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Bogata i hranjiva krem juha koja možete pripremati od ljeta pa sve do zime!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0