Beba u svijetu zvukova

Objavljeno 17.09.2015. | Dobna skupina: 0-1

Bebe još u maternici slušaju razne zvukove i već po rođenju raspoznaju majčin glas, a posebno ih zanimaju visoki tonovi.

Osjet sluha odnosi se na informacije koje dolaze do slušnog organa – uha a koje dobivamo putem zvučnih valova koji nastaju titranjem nekog tijela ili tvari i šire se zrakom. Na dnu vanjskog slušnog kanala, uške nalazi se tanka i napeta kožna opna - bubnjić, koji zatitra istim ritmom i intenzitetom kakav je bio i vanjski podražaj. Gibanje bubnjića prenosi se slušnim koščicama (čekić, stremen i nakovanj) do slušnog živca, koji tako dobiva podražaj i prenosi ga u centar za sluh, smješten u mozgu.

Kako bi „naučile“ slušati bebe trebaju naučiti povezivati zvuk s njegovim izvorom te mu pridati smisao. Još u maternici od otprilike dvadesetog tjedna gestacije, bebe su slušale razne zvukove, glasove, glazbu. Zvukovi nižih frekvencija bolje se prenose do bebe u maternici, pa beba može dobro čuti tatin glas. No, mamin glas koji beba najčešće čuje i koji do nje putem tijela najbolje dopire bebi je najpoznatiji. Tako već po rođenju, bebe raspoznaju glas svoje majke od drugih glasova. Prepoznati mogu i svoj materinji jezik, općenito preferiraju kompleksnije zvukove poput ljudskog govora (za razliku od preferencije prema jednostavnim vizualnim podražajima) u odnosu na čiste tonove, mogu razlikovati jednostavne uzorke tonova, te ljuti od veselog načina govora. Isto tako mogu lokalizirati izvor zvuka iako u tome još uvijek nisu jako vješte. Posebno ih zanimaju glasovi visokih tonova te njima pridaju dosta pažnje, stoga ne čudi da i odrasli često u obraćanju bebama koriste upravo takav visoki ton pri obraćanju bebi (tzv. maminski govor). Vidljivo je da su bebe od samog rođenja pripremljene za učenje govora.

Rana slušna iskustva mogu poslužiti u prvim danima pri umirivanju bebe

  • glazba koju je beba slušala pred kraj trudnoće, zvukovi kojima je beba tada bila okružena mogu umiriti bebu nakon rođenja. Tako već pri kraju trudnoće mame mogu učestalo slušati neku smirujuću glazbu koja će po rođenju na bebu imati smirujući učinak
  • možda ćete primijetiti da bebu umiruje zvuk kojega producira npr. sušilo za kosu. Razlog tome je da bebe umiruju zvukovi koji su joj poznati još iz maternice, a to su zvukovi koje zovemo bijelim šumom poput šuštanja vode, usisavača, sušila za kosu i slično. U tom smislu umirujuće djeluje i jednostavno šuškanje mame i tate „šššššššš“ pri umirivanju bebe

Autor: Rebeka Bulat

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Bebe još u maternici slušaju zvukove iz vanjskog svijeta, a pjesme koje slušaju u zadnjem tromjesečju mogu ih umirivati i nakon rođenja.

Napomena
Bebe umiruju i tzv. "bijeli šumovi", odnosno zvukovi poput sušila za kosu, usisača i šuškanja jer su najbliži zvukovima koje su slušale u majčinom trbuhu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing