Bebe uče govoriti čitanjem s usana

Objavljeno 16.08.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1

Roditelji su presretni kada ih njihova beba gleda širom otvorenih očiju i pokušava oponašati zvukove koje čuje ili se čudi širom otvorenih usta i očiju i smije kada joj se nešto govori.

Znanstvenicima je također zanimljivo proučavati kako bebe uče komunicirati, kako uče govoriti i usvajati socijalne vještine. Najnovija studija otkrila je kako bebe ne uče govor samo slušanjem zvukova, već znaju i čitati s usana.

To se događa u onom čarobnom periodu kada se kod bebe nedefinirano brbljanje počne pretvarati u slogove i prve riječi kao što su "ma-ma", "de-de" ili "ba-ba". Znanstvenici sa SveučilištaFlorida Atlantic kažu da otprilike u 6. mjesecu bebe prelaze s prilično nefokusiranog dojenačkog gledanja u pravo studiozno promatranje usta svih ljudi koji im se obraćaju. Upravo u 6. mjesecu beba razvija sposobnost fokusiranja pažnje. Do uglavnom spontano ili automatski okreće glavu prema izvorima zvuka ili kretanja.

"Kako bi vas mogla imitirati, beba mora dokučiti kako će oblikovati usnice da proizvede, odnosno ponovi neki određeni zvuk koji čuje", objašnjava razvojni psiholog David Lewkowicz koji je vodio ovo istraživanje te je dodao: “To je nevjerojatno kompleksan proces", čime je želio naglasiti koliko su naše bebice čudesne.

Bebama navodno ne treba puno vremena da usvoje pokrete usnica za izgovor nekih osnovnih zvukova. Do prvog rođendana, beba će vas ponovno početi gledati većinom u oči, ali između čestog i dvanaestog mjeseca njezin fokus bit će na vašim usnicama. Nakon prvog rođendana, beba će usnice svojih bližnjih gledati samo ako čuje nepoznate zvukove ili strani jezik.

Stručnjaci koji proučavaju razvoj govora su prilično intrigirani ovim otkrićima. Najviše ih iznenađuje činjenica da bebe točno znaju što trebaju znati da bi nešto kazale. One znaju da trebaju oblikovati usta kako bi dobile neki specifični zvuk. Bez obzira koliko su malene, kao da gotovo instinktivno znaju gdje treba usmjeriti pozornost i što je važno za njihov razvoj u tom određenom razdoblju.

Primjena u svakodnevnom životu

Ove najnovije spoznaje o razvoju govora idu u prilog činjenici da je s bebama potrebno kvalitetno provoditi vrijeme. Drugim riječima, s bebama treba razgovarati na vrlo razgovjetan način i tako da nam vide usta kada im pričamo. Time ćemo im napraviti veliku uslugu i pomoći im u učenju govora. Čavrljanje s bebom puno je korisnije od toga da joj pustimo neki baby DVD ili crtić.

Bebe uče govoriti potaknute urođenom znatiželjom. Neuroznanstvenici žele saznati kako se taj proces može potaknuti, a osobito kod mališana kod kojih učenje govora kasni Do sada se većina istraživanja fokusirala samo na sluh i slušanje te su otkrila kako roditelji spontano u tepanju povisuju ton i naglašavaju određene slogove, što svakako bebama koristi u učenju govora. Bebice vrlo brzo zapamte ono što su čule, odnosno ključne slogove potrebne za slaganje prvih riječi.

Osim što čita s usana, beba gledanjem u lice i usne odraslih koji joj pričaju, uči i vrlo važne socijalne vještine - neverbalne poruke i mimiku lica. Osim usta, iz tog će razloga najčešće gledati u vaše oči, jer oči odaju mnoge neverbalne poruke kao što su emocije povezane s riječima koje se izgovaraju ili pak pokazuju gdje treba usmjeriti pažnju.

 Izvor: http://www.sciencenews.org

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Još jedna spoznaja u prilog činjenici da je nužno kvalitetno provoditi vrijeme sa svojim bebama.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing