Bebina pokretljivost

Objavljeno 13.09.2015. | Dobna skupina: 0-1

Kako se bebine motoričke sposobnosti povećavaju, tako će beba razvijati sposobnost puzanja, uspravljanja, hodanja, pa čak i penjanja. Sve dok beba ne ovlada tim vještinama, važno je biti na oprezu i osigurati okolinu u kojoj se beba neće ozlijediti.

Puzanje

U dobi od oko devet mjeseci beba će najvjerojatnije početi puzati. Može se dogoditi da puže unatraške, da jednu stranu voli više od druge da se spotiče o vlastite ruke ili pada pri okretanju. To je normalno obavljanje radnji i ne smije se smatrati „greškom“ u funkcioniranju. Neke bebe nikada neće puzati, već prije prohodaju, skližu se po podu ili kotrljaju.Važno je da bebe razviju bilo kakav oblik kretanja prije samog hodanja.

Prilikom prohodavanja mogući su česti padovi pri čemu dijete prođe s blagim ili nikakvim ozljedama.

Uspravljanje

Jednom kad je beba svladala puzanje, mogla bi se početi pridizati i uspravljati služeći se namještajem, policama ili nečim drugim što nađe u blizini. Sve dok ne ovlada vještinom uspravljanja, osigurajte prostor i spriječite moguće ozljede na sljedeći način:

  • upostavite meke zone za padanje. Nadohvat ruke držite jastuk ili mekani pokrivač kako biste mogli staviti bebi do nogu kada se počne pridizati
  • rukama pomognite bebi da orži ravnotežu. Kada se počne pridizati i uspravljati, padat će na nepredvidive načine sve dok joj se do kraja ne razviju ravnoteža, tjelesna koordiniranost i jakost ruku.


Penjanje

Beba ne mora biti vješta u hodanju da bi započela s penjanjem. Puzanje i pridizanje, odnosno uspravljanje na noge, mogu na kraju dovesti do penjanja po stubama, namještaju i ostalim predmetima u kući i to u dobi od oko 12 mjeseci.

Pridržavajte bebe dok se penju po predmetima. Beba možda neće znati uključiti vlastiti „ugrađeni“centar za ravnotežu te može pasti prema naprijed, na lice, u trenutku kada se nalazi na pola puta iznad nekog predmeta. Pridržavajte bebu sve dok ne upozna i tu svoju odliku.

Naučite bebu da silazi niz stube, sa stolica i sličnih predmeta natraške. Fizički okrećite bebu u suprotnom smjeru i pomažite joj da siđe.

Hodanje

Do vremena kada će beba učiniti prve korake, u dobi od oko 12 mjeseci, bit će puno spretnija i moći će se sama održati . Kako bi pomogli vašoj bebi da izbjegne dodatne ozljede,  raskrčite joj put kojim će prolaziti. Dopustite bebi da hoda bosa, jer  na taj način stječe osjećaj za hodanje, a cipele znaju biti nespretne i opasne. Rabite meke, savitljive cipele samo kad beba hoda izvan kuće.

Izvor: Priručnik za vlasnike malih beba, Dr.Louis Borgenicht i Joe Borgenicht

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Učenje ovih motoričkih vještina povremeno će uzrokovati padove pa pazite da je beba u sigurnoj okolini kako bi mogućnost ozljeda bila svedena na minimum.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0