Bifidogeni učinak majčina mlijeka

Objavljeno 10.08.2013. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Čuvarkuća u suradnji s … Danas znamo da bifidus flora nije rezultat jednog bifidogenog faktora rasta, već da majčino mlijeko kao cjelina stvara ovaj jedinstveni prirodni fenomen.

Međusobnim djelovanjem različitih faktora, poput specifičnog sastava prehrane, antimikrobnih agenata kao i imunomodulatornih faktora, selektivno se potiče rast bifidobakterija dok se rast ostalih crijevnih bakterija potiskuje.  

Kada je riječ o sastavu prehrane, ključni za bifidogeni učinak majčina mlijeka su kako slijedi:    

  • visoki udio laktoze  
  • niski udio proteina s visokim postotkom proteina sirutke  
  • niski udio fosfora, i        
  • niski puferski kapacitet, zbog niskih razina proteina i fosfora.  

Primjeri drugih sastojaka u majčinu mlijeku, koji utječu na kvantitativno ili kvalitativno naseljavanje bakterijama, su posebni oligosaharidi i glikolipidi koji ometaju vezanje bakterija na epitelne stanice, kao i antimikrobni peptidi poput laktoferina i laktoperoksidaza koji kontroliraju vrstu mikrobnih sastavnih dijelova s kojima sluznica ulazi u interakciju (Schiffrin et al., 2006.).  

Majčino mlijeko potiče rast bifidobakterija i laktobacila u debelom crijevu, što znači da majčino mlijeko sadrži prebiotičke tvari. Izraz „prebiotici“ definiran je kao „neprobavljivi sastojci hrane koji pozitivno utječu na domaćina selektivnim poticanjem rasta i/ili aktivnosti jedne ili ograničenog broja bakterija u debelom crijevu koje mogu poboljšati zdravlje domaćina“  (Gibson i Roberfroid, 1995.).        

Više informacija potražite na: www.bebe-nestle.hr/

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Majčino mlijeko selektivno potiče rast zdravih bifidobakterija i laktobacila, odnosno bakterija čiji je učinak koristan za zdravlje domaćina, tj. ima bifidogeni učinak.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0