Biljke s antivirusnim djelovanjem

Objavljeno 13.12.2015. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Znanstvenici su otkrili da neke biljke uništavaju viruse, te proučavaju mogućnosti kako ove biljke dodati u farmaceutske proizvode.

No, ne morate čekati, jer biljni lijekovi su svuda oko nas! Među biljkama koje rastu u našem podneblju, a za koje je dokazano da spriječavaju viruse, uključujući i gripu, su: lavanda (Lavandula angustifolia), eukaliptus (Eucalyptus globulus), ružmarin (Rosmarinus officinalis), matičnjak (Melissa officinalis), izopa (Hyssopus officinalis), paprena metvica (Mentha piperita) i čajevac (Melaleuca alternifolia). I šipak, ne zaboravite šipak, prepun je Vitamina C! Sve ove biljke mogu spriječiti bakterije odgovorne za infekcije grla, pluća, sinusa, ušiju i očiju, koje su najčešću uzrok prehlade ili gripe. Osim toga, gore nabrojane biljke ublažavaju napade kašlja, jačaju probavu i ublažavaju groznicu/temperaturu potičući cirkulaciju i znojenje.

Ako razmišljate kako koristiti ove biljke – jedan od najlakših načina je popiti ih u čaju, ili sa sokom od jabuka ili grožđa. Odličan je i u čaju od đumbira

Tanin spojevi koji se nalaze u drugim biljkama, kao što su bijeli hrast (Quercus alba kore) i bayberry (Myricom cerifera) također uništavaju gripu i druge vrste virusa. Ayurveda iznimnu pozornost pridaje kulinarskim začinima; oni za nas nisu tu samo da pospješe ukus hrani – nego ih također koristimo u skladu s njihovim ljekovitim svojstvima. Kod dubinskog rješavanja bakterija iz organizma i virusnih infekcija pomažu luk (Allium sativum), timijan (Thymus vulgaris), mažuran(Origanum majorana), cimet (Cinnamomum verum) i crni papar (Piper nigrum). Đumbir (Zingiber officinale) uz svoja antivirusna svojstva, također smanjuje temperaturu i bolnost mišića.

Ako razmišljate kako koristiti ove biljke – jedan od najlakših načina je popiti ih u čaju, ili sa sokom od jabuka ili grožđa. Odličan je i u čaju od đumbira. Ti sokovi/čaj također imaju antivirusna svojstva, te će djelovanje biti višestruko. Možete ih piti i sa sokom od bazge (Sambucus nigra) – bazga uz mnoga svoja ljekovita, međuostalim i antivirusna svojstva je i fini tonik za cijeli organizam. Birajte isključivo prirodne sokove (najbolje ako ih sami netom prije upotrebe iscjedite od svježeg voća), bez dodatka šećera i aditiva. Ukoliko želite detaljne savjete prilagođene potrebama vašeg organizma, te preporuke oko načina upotrebe i dnevnih doza – slobodno mi se javite za konzultacije.

Light of Ayurveda

Autor: Tanja Kraljić Strgačić

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing