Biti roditelj zahtjeva 24-satni posao

Objavljeno 21.11.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Kada ostaviti dijete samo kod kuće? Ne postoji određena dob jer djeca sazrijevaju u različitoj životnoj dobi i svako je dijete drugačije.

Bebu ne smijete ostaviti samu u kući čak ni na nekoliko minuta, a za dijete mlađe od tri godine i sat vremena je predugo. Ako se probudi, uznemirit će se i osjećati tužno i usamljeno. Osim toga, za znatiželjno dijete sklono istraživanju postoje mnoge opasnosti i u vlastitom domu. Posebno su opasne kupaonica i kuhinja. U predškolskoj dobi djeca često ne razlikuju maštu od stvarnosti, pa ako ih navečer ostavite same, nadajući se da se neće probuditi a to se dogodi, mrak može za njih biti zastrašujući, pogotovo ako nema roditelja da im pruže utjehu.

Ako nema mogućnosti da baka i djed čuvaju dijete, za manju djecu dobra je ideja okupiti djecu prijatelja, kolega ili rođaka koji su u sličnoj situaciji te organizirati zajednički boravak i čuvanje. Nije ispravno očekivati da starija djeca, koja još nisu zrela, brinu o mlađem djetetu.

Prije nego odlučite ostaviti dijete samo kod kuće dobro ga pripemite na takvu situaciju.

Prije nego odlučite ostaviti dijete samo kod kuće dobro ga pripremite na takvu situaciju. Recite mu koliko vas dugo neće biti, dajte mu jasne upute o tome što treba učiniti ako se pojavi neki problem, ostavite popis osoba kod koji djeca mogu otići ako žive u susjedstvu i brojeve telefona osobama kojima se mogu javiti ako zatreba, kao i brojeve telefona hitne pomoći, vatrogasaca, policije. Sve što je potencijalno opasno stavite izvan dohvata djece (npr. lijekove, kemikalije, šibice, oštre predmete). U početku je dobro dijete češće nazivati i pitati ga kako se osjeća, a zamolite i susjede ili rođake da povremeno nazovu i provjere kako je dijete.

Osmislite vrijeme koje dijete provodi samo u stanu

Izrazito je važno ispuniti i osmisliti vrijeme koje dijete provodi samo u stanu.  Pripremite igre, knjige, plastelin, bojanke, flomastere, tempere, a ako se radi o više djece i društvene igre. Možete im zadati neku temu, npr. izrada čestitki u povodu nekog blagdana, sanjkanje i sl.,  a po povratku ih nagradite i radove izložite u djetetovoj sobi.

U svakom slučaju, ako  se dijete boji ostati samo kod kuće, osjeća nelagodu i to doživljava kao traumatsko iskustvo, stalno osluškuje sve zvukove i razmišlja o tome što bi se sve loše moglo dogoditi, trebate potražiti drugo rješenje. Posljedice u emocionalnom razvoju koje se mogu javiti su nesigurnost, povučenost, introvertiranost ili suprotno – agresivnost.

Biti roditelj zahtjeva 24-satni posao i važno je voditi računa o tome da djeca puno više cijene vrijeme provedeno s roditeljima nego materijalne stvari.

Izvor: Ogajam li dobro svoje dijete?, Gordana Buljan Flander, Ana Karlović

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Pokušajte s prijateljima ili rođacima organizirati zajednički boravak i čuvanje djece.

Napomena
Prije nego dijete ostavite samo dobro ga pripremite i osmislite što će raditi za to vrijeme.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing