Bliži nam se Halloween

Objavljeno 25.10.2015. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Osim rezbarenja bundeve, Halloween ili Noć vještica možete obilježiti i pripremom ukusnih jela od bundeve.

Halloween ili Noć vještica (noć s 31. listopada na 1. studenoga) je praznik koji se najviše slavi u Americi, ali pod utjecajem američke filmografije postaje sve više prihvaćen i u ostatku svijeta pa tako i kod nas. Nije trebalo dugo, da i mi prihvatimo sve ono zabavno što Noć vještica sa sobom donosi, a to je maskiranje, zabava i nezaobilazne kreacije na bundevama. Riječ Halloween u našem jeziku nije doslovno prevedena. Doslovan prijevod sa engleskog Halloween (All Hallows Eve) značila bi večer prije Dana svih svetih/mrtvih. Noć vještica vuče korijene iz drevnog pretkršćanskog keltskog festivala mrtvih. Prema keltskom kalendaru, 1. studenoga označavao je početak zime, početak nove godine, te početak i kraj životnog ciklusa.

Dvije, tri o bundevi

Noć uči Svih svetih nekada su se simbolično gasile sve vatre u ognjištima, a na pragovima kuća ostavljala se hrana, izdubljene repe, cikle ili krumpir s upaljenom svijećom, kako bi dobre duše pronašle put kući. Bundeva je tek u 16. stoljeću postala popularna za dubljenje najprije u Americi, a zatim i u ostatku svijeta. Sakupljanje bonbona (ili novaca) poznatije kao trick or treat u Americi se pojavljuje  50-ih godina prošlog stoljeća. Kod nas još ne postoji navika proslave ovog praznika, ali ćete uvijek pronaći pokoji party, horor na televiziji ili bundevama ukrašen izlog. Vi praznik možete obilježiti i pripremanjem nekog jela od bundeve.

O važnosti bundeve smo vam već govorili. Kako ćete ju pripremiti ovisi o ukusu i željama. Kuhane bundeve, primjerice, možete upotrijebiti s maslacem kao samostalno jelo ili prilog, za pripremu umaka i hladnih salata. Pirjana bundeva može biti sastavni dio variva samostalno ili s drugim povrćem, kao dio nadjeva za palačinke, savijače ili pite. Pečena bundeva može biti glavno jelo, samostalno ili u kombinaciji s mesom.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Osim ukrasa bundeva je izuzetno hranjiva, njeno meso lako je probavljiva namirnica, male energetske vrijednosti, a sadrži značajnu količinu vitamina i minerala. Energetska vrijednost bundeve je oko 26 kcal na 100 grama. Posebno je bogata beta karotenom.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0