Bljuckanje i povraćanje kod dojenčadi

Objavljeno 11.09.2014. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1

Probavne teškoće najčešći su uzrok uznemirenosti roditelja u tom razdoblju i razlog posjeta pedijatru.

Prvu godinu života djeteta karakterizira najbrži rast u razvoj. Ako je dojenče zdravo, prvih šest mjeseci udvostruči svoju rodnu masu, a do prve godine je utrostruči.

Probavne teškoće najčešći su uzrok uznemirenosti roditelja u tom razdoblju i razlog posjeta pedijatru. Najčešće probavne smetnje tijekom dojenačkog razdoblja su: regurgitacija (bljuckanje) i povraćanje te zatvor stolice.

Regurgitacija ili bljuckanje

To je vraćanje manjih količina progutane hrane za vrijeme ili neposredno poslije obroka. Vrlo je česta i najčešće bezazlena pojava i nestaje tijekom prve godine života.

Povraćanje

To je obilinije ispražnjavanje želuca koje se događa obično određeno vrijeme nakon obroka. Najčešći uzrok povraćanja je gastroezofagealni refluks. To je vraćanje želučanog sadržaja u jednjak. Učestalost ovog poremećaja je u 20 - 40 posto dojenčadi, a vrijeme pojave između 2. i 6. tjedna života. Uzorci su brojni, a zajedničko svima je da rezultiraju nezrelim antirefluksnim mehanizmom. Dok dijete dobiva na svojoj tjelesnoj težini ova pojava se smatra prolaznom, no ukoliko dijete stagnira u prirastu tjelesne mase njegovo zdravlje može biti ugroženo i tada govorimo o refluksnoj bolesti. Ova bolest može se liječiti na više načina ; tako da se daje mliječna formula koja se u manjoj mjeri vraća u jednjak (tzv. AR - antirefluksna formula). Položajno liječenje podrazumijeva da dojenče ima uzdignuto uzglavlje za 30 posto, nakon jela barem pola sata dijete bi trebalo biti uspravno s glavom na majčinom ramenu, a kod polijeganja neka bude na uzdignutom desnom, bočnom položaju. U manjim slučajevima ova bolest liječi se lijekovima i operacijom.

Autor: dr. Milivoj Jovančević

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Kod svakog povraćanja djeteta treba se posavjetovati s pedijatrom.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing