Borba protiv alergija na hranu

Objavljeno 12.04.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7

Ukoliko je Vašoj bebi dijagnosticirana alergija ili intolerancija na hranu, imajte na umu da će kod 80 posto slučajeva ta alergija nestati nakon treće godine. Nešto čemu se možete radovati!


Alergije u dojenčadi

Statistika pokazuje da alergije i intolerancije na hranu postupno rastu, uključujući i novorođene bebe. Dok su uzroci složeni i povezani s nekoliko faktora, sam fenomen je dobro istražen: organizam dolazi u dodir s tvarima koje „ne prepoznaje“ (ili ih više ne prepoznaje) i aktivira svoj obrambeni sustav kako bi izbacio uljeza. Dok postoji mnogo različitih simptoma, rješenje je uvijek isto: izbjegavanje ili stroga zabrana tog sastojka u djetetovoj prehrani.

Još jedna utješna i znanstveno utemeljena činjenica jest da uvođenjem krute hrane postepeno i metodički možete smanjiti rizik da Vaše dijete razvije alergije.

Pomaže li dojenje u sprečavanju razvitka alergija na hranu?

Generalno govoreći, dojenje smanjuje rizik od alergija na hranu. U „visoko-rizičnim“ obiteljima koje imaju obiteljsku povijest alergija (otac, majka, braća i sl.) posebice alergija na proteine kravljeg mlijeka, dojenje se još više preporuča i zdravstveni djelatnik može čak preporučati ograničeni unos mliječnih proizvoda i ostale hrane koja izaziva alergije u majčinoj prehrani. Sa strane imunološkog sustava, dojenje povećava otpornost bebe. Probavni sustav bolje sazrijeva. Vrlo je važno da se kruta hrana postepeno uvodi u prehranu.

Koje simptome izazivaju ove alergije?

Ovisno o hrani koja izaziva alergiju, simptomi na koje morate pripaziti uključuju povraćanje, proljev, bolove u trbuhu, osip, lagano oticanje usnice i jezika, ekceme, astmu i ne zaboravljajući pritom i zaostajanje u rastu, što možete prepoznati prateći krivulju rasta svog djeteta.

Koja je najčešća hrana koja izaziva alergije?

Od uvođenja krute hrane pa sve do treće godine, 4 najčešća nutritivna alergena su: jaja, gluten, kikiriki i proteini kravljeg mlijeka. Simptomi su isti kao i rješenje: izbjegavanje.

1. Jaja

Krivac je najčešće bjelanjak jajeta i ne preporuča se njegovo davanje bebi prije prve godine života. Žutanjak se može uvesti nakon 6 mjeseci. Ukoliko je Vašem djetetu dijagnosticirana alergija na jaja, pripazite, mnogo industrijske hrane je proizvedeno korištenjem jaja kao jednim od sastojaka. Čitajte pažljivo deklaracije i liste sastojaka!

2. Gluten

Ovo je protein koji se nalazi u žitaricama: raži, zobi, pšenici (uključujući pšenicu u kruhu, pir i kamut) i ječmu. Čim je dijagnosticirana alergija na gluten, svi proizvodi na bazi tih žitarica se moraju ukloniti iz prehrane. Na svu sreću, trenutne regulative zahtijevaju da se prisustvo glutena mora naznačiti na svim proizvodima koji ga sadrže. Proizvodi za novorođene bebe (prije 4-6 mjeseci) su bez glutena. Postepeno uvođenje glutena preporuča se od 6. mjeseca nadalje.

3. Kikiriki

Poput jaja i glutena, kikiriki je isto prisutan u dosta industrijski proizvedene hrane koja nije namijenjena za djecu. Na Vama ja da pročitate deklaraciju kako biste uočili bilo kakvu prisutnost!

4. Proteini kravljeg mlijeka

Alergija na kravlje mlijeko najčešća je alergijska reakcija u male djece. Kravlje mlijeko sadrži dvadesetak tvari koje mogu izazvati alergijsku reakciju, a proteini kravljeg mlijeka najčešće su prve strane bjelančevine s kojima dijete dolazi u dodir. Osim toga, kravlje mlijeko sadrži previše bjelančevina i minerala, što opterećuje još nezrele bubrege djeteta, a s druge strane premalo esencijalnih masnih kiselina, željeza, vitamina, selena i joda, važnih za pravilan rast i razvoj. Jedino mlijeko koje se treba davati djetetu tijekom 1. godine jest majčino mlijeko ili dojenački mliječni pripravak.

Druge kategorije potencijalno alergenih sastojaka:

  • Orašasti plodovi (kikiriki, lješnjaci, pistaciji, bademi, orasi i sl.)
  • Plodovi mora - rakovi (jastog, škampi), školjke (dagnje, kamenice, priljepci)
  • Med - čisti med može sadržavati bakteriju koju dječji probavni sustav ne može podnijeti te on može izazvati botulizam. Med kao dodatak (primjerice u žitnim pahuljicama) ne predstavlja nikakvu opasnost.
  • Tropsko voće (kivi, liči, mango i sl.)
  • Neki začini (sjeme anisa, angelika, krasuljica, korijander, kumin, koromač, peršin)
  • Sjemenke (mak, sezam i sl.)
  • Modificirani proteini (proteini soje)
  • Aditivi hrani na bazi proteina (α-amilaza, karmin, kazein, biljni škrob i sl.)

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

3

Alergije i intolerancija na hranu su u porastu, čak i kod dojenčadi.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing