Bowenova terapija - pomoć kod dojenačkih grčeva

Objavljeno 29.08.2012. | Dobna skupina: 0-1

Bowen tretman kod dojenačkih grčeva nema neželjenih učinaka. Kako bi se što uspješnije i brže došlo do rezultata, preporuča se krenuti s terapijom odmah po pojavi simptoma.

Dojenački se grčevi javljaju najčešće u prva tri do četiri mjeseca života. Roditelji će primijetiti da im dijete često neutješno plače: plač počinje iznenada i javlja se najmanje tri dana u tjednu, a u velikom broju slučajeva epizode bolnog plača javljaju se svaki dan. Karakteristično je da traju tjedan ili više dana, pri čemu dijete dobro napreduje na težini i uredno se razvija.

Dobro je znati: grčevi su bezopasni i prestaju oko četvrtog mjeseca života. No, iako se radi o prolaznim poteškoćama, uz njih je vezana golema količina stresa, kako za dijete, tako i za majku, oca i druge članove obitelji. Noćni san isprekidan grčevima ometa fiziološki rast i razvoj dojenčeta, a iscrpljuje i ionako već često umorne roditelje. 

Roditelji bi se trebali savjetovati sa svojim pedijatrom kako bi isključili druge razloge bolova u trbuhu. Ukoliko se isključe organski poremećaji i liječnik potvrdi da su problemi kod djeteta grčevi, može se djetetu i roditeljima pomoći Bowen tretmanom protiv grčeva.

Kako se provodi Bowen tretman protiv grčeva?

Najčešće je dovoljno provesti tri vrlo kratka tretmana u razmaku od sedam dana, kako bi se djetetu pomoglo. Tretman je vrlo nježan i blag, uključuje nekoliko pokreta za relaksaciju mišića smještenih uz kralježnicu i mišića dijafragme. Ponavljanja tretmana uglavnom su potrebna kod djece koja su imala poslijeporođajne infekcije ili još neke dodatne probleme osim grčeva. Važno je strpljivo provoditi tretman, jer se Bowenovom terapijom potakne čovjekovo tijelo na dobre promjene. Nisu to uvijek promjene koje roditelj vidi i očekuje, kao npr. smanjenje grčeva. U početku to mogu biti manje vidljiva događanja u tijelu koja potiču sanaciju djetetovih tjelesnih ili emocionalnih stresova - posljedica npr. teškog poroda ili poticanje rješavanja toksina prisutnih u tijelu zbog ranog liječenja antibioticima…Važno je strpljivo provoditi tretman, jer se Bowenovom terapijom potakne čovjekovo tijelo na dobre promjene.

Bowen tretman provode zdravstveni djelatnici, licencirani Bowen terapeuti i kroz razgovor će vas upoznati sa svim učincima prije provođenja terapije.

Bowen tretman nema neželjenih učinaka. Kako bi se što uspješnije i brže došlo do rezultata, preporuča se krenuti s terapijom odmah po pojavi simptoma. Dobri učinci terapije vidljivi su i kod dojenčadi sa zatvorom, problemima spavanja, alergijama i kožnim problemima. Savjetuje se i suzdržavanje od drugih manualnih terapija, dok je dijete u ciklusu Bowen terapije. Naime, mozak tek rođenog djeteta ne treba previše stimulacije da bi započeo i proveo postupak vraćanja ravnoteže u organizam.

Molimo roditelje djece da se pridržavaju sljedećih uputa nakon tretmana:

  •  zajedno s Bowen tretmanom ne provoditi druge oblike manualnih terapija (masaže, grijanja),
  •  ponuditi mlijeko i/ili vodu češće nakon tretmana, u slučaju da dijete bude pojačano žedno,
  •  pružiti djetetu potporu i utjehu.

Više informacija o Bowenovoj terapiji pronađite na stranici o Bowen terapiji (www.hubt.hr i www.bowen.ergovita.hr)

Autor: Ozana Pope-Gajić

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Bowen tretman provode zdravstveni djelatnici, licencirani Bowen terapeuti i kroz razgovor će vas upoznati sa svim učincima prije provođenja terapije.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0