Briga o sebi - temelj zdravog majčinstva

Objavljeno 24.05.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Dok nismo postale majke, majčinstvo nam se činilo predivnim i jednostavnim...

Nismo primjećivale brigu, odgovornost, nedostatak vremena i osjećaj krivnje. Ponekad smo možda vidjele da neka majka izgubi stprljenje, no nismo se zamarale razlozima. Danas, obje uronjene u izazove majčinstva, perspektiva nam se znatno promijenila. Pored neopisive sreće i zadovoljstva koje nam djeca mogu pružiti, upoznale smo i manje sretne strane.  Upoznale smo neprospavane noći, brigu za zdravlje, brigu u bolesti, brigu o tome posvećujemo li djetetu dovoljno vremnena, razvija li se ono u sretno dijete,  jede li pravilno,  reagiramo li dobro u odgojno zahtjevnim situacijama... I niz drugih pitanja koje nas povezuju sa sudbinama većine majki ovoga svijeta.

Mnogima majčinstvo nije jedina uloga: one su i partnerice i nečija djeca i prijateljice i zaposlenice. Očekivanja je mnogo, kao i želje da sva ta očekivanja  budu ispunjena. Iako možda u početku djetetova života majka i uspije u svojim nastojanjima da zadovolji sva očekivanja, s vremenom i društvo i sama majka nameću mnoge druge odgovornosti.

Mnogima majčinstvo nije jedina uloga: one su i partnerice i nečija djeca i prijateljice i zaposlenice. 

Povratkom na posao ona  postaje i radno ravnopravni član društvene zajednice, od nje se zahtjeva predanost poslu i potpuna radna učinkovitost. Ako tada ne osvjesti što ta promjena donosi i ne potraži ili prihvati pomoć, vrlo će se brzo naći u začaranom krugu bespomoćnosti.

Često u našem radu s ljudima susrećemo majke koje i tada žele i misle da trebaju i mogu na jednak način brinuti se o obitelji i svaki neuspjeh vide kao dokaz da se nisu dovoljno potrudile ili pravilno organizirale.

Nakon što su, na primjer, dojile dobar dio noći, ujutro jure na posao i obavljaju zadnje pripreme što će djeca obući i jesti taj dan. Na radnom ih mjestu dočeka brdo posla s nerazumnim rokovima, no želja da dokaže kako se na nju u potpunosti može računati jača je od svih zapreka. Kada se radni dan konačno bliži kraju, saznaje da mora ostati još barem pola sata kako bi dovršila važan projekt.

Kada nam se dogodi da ne možemo ispuniti sva očekivanja koja smo si same postavile ili nam ih je postavila okolina, postajemo frustrirane i pitamo se što  radimo pogrešno. 

Kada napokon stiže kući, jede podgrijan ručak u pet minuta (ako ima sreće da ga je dan ranije pripremila) i stvalja prljavo posuđe u perilicu. Pritom preskče igračke koje se odjednom nalaze po čitavom stanu. Djeca vrište, što od veselja u igri, što od svađe, i tek što je riješila jednu kritičnu situaciju među braćom, na pomolu je nova. Najčešće intervencije postanu : "Nemoj! Stani! Pazi!". No još uvijek se nada kratkom predahu i neopterećenom druženju s djecom  i večeri koju će provesti s partnerom prepričavajući mu današnji dan na poslu.  Još samo da pripremi večeru, okupa djecu i uspava ih. Jer djeca moraju imati red. I evo nove pustolovine! Borba s jelom i oko odlaska na spavanje. A partner kao da to i ne primjećuje, i još ju na kraju takvog dana počasti komentarom da bi on to napravio bolje, brže i drugačije.

Poznati scenarij?

Ovakvih primjera ima mnogo. Doživjele sam ih osobno i susrele u radu s ljudima. Kada nam se dogodi da ne možemo ispuniti sva očekivanja koja smo si same postavile ili nam ih je postavila okolina, postajemo frustrirane i pitamo se što  radimo pogrešno.  Postajemo svjesne da ne želimo i ne možemo više tako dalje, no često ne znamo kako drugačije. Iako neki zauvijek ostanu u ovoj fazi, većina ih potraži pomoć. Neki čitaju, informiraju se na roditeljskim forumima, neki razgovaraju s bliskih ljudima ili drugim roditeljima, a neki u ovoj životnoj fazi zatraže pomoć stručnjaka.

I najčešće pitanje koje čujemo bude: "Pa zar nitko ne vidi što sve radim i da mi treba pomoć i samo pet minuta mira?" No, vidimo li sami to isto? Mi smo odgovorni za svoje potrebe i naša je odgovornost i pravo da se za njih pobrinemo. No, iako će većina reći da je toga svjesna, često čujemo sljedeće izgovore: "Ja to ne mogu", "Moj me partner nikada ne bi u tome podržao", "Ja to moram jer sam majka", "Nemamo bake na raspolaganju", "Djeca ne pitaju je li nam teško", "Nemamo novaca", "Posladavac mi je prezahtjevan" i slično.

Nikada ne sumnjamo u istinitost ovih tvrdnji, dapače, znamo da su točne. No ,isto tako znamo da i u toj stvarnosti imamo mogućnost izbora.

Autor: Natalija Stanković

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Mi smo odgovorni za svoje potrebe i naša je odgovornost i pravo da se za njih pobrinemo.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0