Brusnice mogu produžiti život

Objavljeno 24.08.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Prema najnovijem istraživanju američkih znanstvenika, ljekovita brusnica ne samo da je izvrsna za održavanje dobrog zdravlja, nego produžuje i život.

Prema istraživanju, koje će biti zvanično objavljeno u veljači ove godine, brusnica može produžiti život u bilo kojem životnom dobu ukoliko se počne redovito konzumirati, prenosi Daily News.

Znanstvenici s National Institute on Aging iz Baltimorea su istraživanje provoditi na muhama i zaključili da su mlađi insekti živjeli 25 posto duže od muha kojima nije davana brusnica. One starije muhe koje su počele uzimati brusnicu, živjele su 30 posto duže.

Proučavajući bjelančevine u mozgu, stručnjaci su utvrdili da su korisnice brusnica pretrpjele manje staničnih oštećenja od stresa i vanjskih čimbenika. Neki sastojci brusnice imaju zaštitne antioksidanse za organizam.

Opće je poznata činjenica da su brusnice izvrsne u preveniranju i liječenju urinarnih infekcija i bakterija, no brusnica pomaže i probavu, djeluje laksativno, a pokazala se učinkovitom i kod mnogih oboljenja poput bolesti jetre, bubrežnog kamenca, reumatizma, dijabetesa te raka prostate. Ukratko, brusnica je prirodni antibiotik.

Ovaj plod bogat je vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminom C, kalcijem, magnezijem, a u 100 grama ima samo 15 kalorija. Energetska vrijednost 100 grama sušenih brusnica je 60 kalorija.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing