Budite sretna trudnica!

Objavljeno 02.12.2013. | Dobna skupina: Prije poroda

Trudnice bi trebale biti posebno oprezne jer im je "zadatak" donijeti na svijet zdravu bebu. Nudimo vam nekoliko savjeta koji će vam olakšati trudnoću.

Trudnoća je, tvrde one koje su je prošle, najsretnije razdoblje u životu svake žene. Tijekom ovog razdoblja koje traje 10 lunarnih mjeseci, 40 tjedana ili 280 dana, trudnice trebaju biti posebno oprezne kako bi na svijet donijele zdravu bebu. Tijekom trudnoće neophodno je obratiti pažnju na nekoliko bitnih detalja:

Pazite na prehranu!

Iako se često kaže da trudnice "jedu za dvoje", stručnjaci tvrde drukčije. Trudnice u organizam ne bi trebale unositi više od 200 kalorija dnevno, a prehrana se treba bazirati na kvalitetnim namirnica, bogatima vitaminima i mineralima. Preporuča se crni kruh, integralna riža, krumpir, voće i povrće, mahunarke, mliječni proizvodi, riba, teletina i piletina, a obroci trebaju biti raspoređeni u tri glavna obroka i dva međuobroka. Naravno, nužan je i adekvatan unos tekućine. Uglavnom se treba držati vode, čajeva i prirodnih sokova, a izbjegavati kavu, gazirane i slatke napitke. Uobičajeno je da trudnice tijekom trudnoće dobiju oko 12 kilograma.


Kretanjem do vitalnosti!

Trudnoća ne bi trebala izgovor za lijenost! Zdrave trudnice trebaju se normalno kretati i šetati na svježem zraku, a preporuča se i plivanje te specijalizirane vježbe. Kretanje potiče cirkulaciju i sprječava zatvor, a važno je i za psihičko stanje buduće majke. Što se tiče sunčanja, ono nije izrijekom zabranjeno, ali trudnice se trebaju kloniti najjačeg sunca, izlaske obavljati ujutro ili poslijepodne, te koristiti kremu za odgovarajućim zaštitnim faktorom.


Udobnost prije estetike!

Odjeća trudnica treba biti prije svega udobna, jer onda ne ometa cirkulaciju i probavu. Što se obuće tiče, najbolje su cipele od prirodnih materijala, a potpetice ne bi smjele biti više od tri centimetra. Ukoliko je potrebno, u obuću se može staviti i ortopedski uložak koji olakšava hod.


Izbjegavajte pušenje, alkohol, stres!

Trudnice trebaju izbjegavati stresne i konfliktne situacije, dovoljno se odmarati i kvalitetno spavati. Promjene raspoloženja uobičajena su pojava u trudnica, te zahtijevaju uvažavanje i strpljenje okoline. U trudnoći su zabranjeni pušenje i alkohol, a prije korištenja bilo kakvih lijekova, buduće majke trebaju se konzultirati s liječnikom.

Trudničke vježbe za lakši porod!

Tijekom trudnoće nužne su redovite kontrole kod ginekologa, a naodmet nije ni pohađanje tečaja za trudnice. Na takvim, specijaliziranim tečajevima trudnice se psihički i fizički pripremaju za porođaj. Pripreme takve vrste skraćuje porođaj, čine ga manje bolnim, a žena je mirnija i bolje surađuje s liječnikom. Također je manja napetost i strah od nepoznatoga, a time i za dijete rizik od poroda.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Pokušajte se držati ovih savjeta i provedite trudnoću na najbolji mogući način.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0