Buka u komunikacijskom kanalu

Objavljeno 26.09.2012. | Dobna skupina: 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Partnerstvo s učiteljicom čini dijete sigurnijim jer ako su mama i tata s učiteljicom u kontaktu, ako razgovaraju onda dijete primjećuje suradništvo. No, uvijek može doći do problema!

Dolazimo do osjetljive teme. Buke u komunikacijskom kanalu. Jako volim ovaj izraz. U praksi mi se nekoliko puta dogodilo da su roditelji proživljavali pravu dramu dok se nisu odvažili pitati o čemu se zapravo radi.

Eto primjera: s djecom sam razgovarala o priboru za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture. Objasnila sam im zašto trebaju tenisice na vezanje, zašto posebna majica, hlačice i bijele čarape samo za sat vježbanja. Posebno sam naglasila da je svejedno kakve su tenisice, koliko koštaju i kako izgledaju. Važno je da su čvrste i da su čiste. Sve im je to bilo jasno, no jedan je učenik iz svega toga izvukao način kako se "dokopati“ željenih tenisica. Dakle, on je roditeljima rekao da učiteljica traži Nike tenisice, crne s bijelim i crvenim i nikakve druge. Roditelji su "kuhali“, pitali se kakva je to učiteljica koja inzistira na tako skupim stvarima, bilo je tu sigurno i visokih tonova i prijetnji ali do sljedećih informacija nitko nije ništa rekao. Učenik je došao doma i rekao da ga učiteljica nije pustila vježbati jer nije imao tražene tenisice. To je bila kap koja je prelila čašu! Tata je dojurio u školu i navalio na mene. Sipao je riječi pogrde, ljutnje, a  ja sam šutjela i čekala. Nakon što sam objasnila o čemu se radi, tata je pocrvenio, da je mogao u zemlju bi propao ali sve smo to dobro riješili. Nasmijali se, odlučili da ćemo svaki nesporazum ili nejasnoću odmah rješavati. I tu dolazim do poante. Djetetu uvijek treba vjerovati ali dozvolite si i provjeru točnosti podatka. Vi najbolje poznajete svoje dijete, a još ako ga s pozornošću saslušate puno bi se toga moglo izbjeći ili preduhitriti.

Kako postupiti kada stvari izmaknu kontroli?

Rado bih vas uputila i na način kako postupiti kada vidite da stvari izmiču kontroli, da vam se čini da nešto u cijeloj toj priči ne štima. Uvijek postoji mogućnost pogrješke, mogućnost da je dijete u trenutku krivo interpretiralo neku riječi ili rečenicu, možda i potez svoje učiteljice i da nije odmah uspjelo dobiti zadovoljavajuće objašnjenje. Možda je uvrijeđeno, a učiteljica to zbog ovih ili onih razloga nije primijetila.

I što tada? Ono što vam toplo, od srca predlažem da uvijek prvo odete do učiteljice i da zatražite objašnjenje. Sigurna sam da ćete puno toga riješiti. Ako pak  s rješenjem niste zadovoljni, ako vam se čini da je dijete zakinuto, uvrijeđeno, stavljano u drugi plan i ako niste uspjeli postići zadovoljavajuće rješavanje problema zatražite razgovor sa  školskim pedagogom. Postoji mogućnost da niti tada niste zadovoljni. Tada zatražite razgovor sa ravnateljem škole. Naravno, ni tu ne morate biti zadovoljni onim što ste postigli. Tada se obratite nadležnim službama, a to su Agencija za odgoj i obrazovanje ili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Inspekcijska služba.  Naravno da i iznad njih postoji viša instanca, a to je onda neki od nadležnih sudova. Vjerujem da ćete problem ipak riješiti unutar vaše škole.

I ne zaboravite pravila dobroga ponašanja. Često su stvari jednostavnije nego nam se čini.

Autor: Karmen Hlad

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

0

Djetetu uvijek treba vjerovati ali dozvolite si i provjeru točnosti podatka.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0