Bundeva - kraljica jeseni

Objavljeno 16.09.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Bundeva ili buča većini je poznata kao ukras koji dolazi s kasnim ljetom i početkom jeseni, no ona je vrlo ukusna i dragocijena namirnica kojom morate obogatiti vaša osjetila ove jeseni.

Bundeva je izuzetno hranjiva namirnica, jako je ukusna i može se pripremati na razne načine. Postoje mnoge vrste bundeva (hokaido, mađarica ili misirača, argenta...), koje mogu jesti zaista svi, a posebno se preporučuje kao pire-kašica za male bebe. Jednom ubrana, bundeva može na hladnom i i suhom mjestu stajati i do nekoliko mjeseci pa i do godinu dana. Bogata je složenim ugljikohidratima, sadrži i minerale poput kalija i fosfora, ali i karoten zahvaljujući kojem ima prekrasnu narančastu boju. Izuzetno povoljno djeluje na probavu, ali i na izlučivanje toksina putem mokraće, te povoljno djeluje na ten. Iako je najpoznatija pečena u pećnici, različite mogućnosti njezine primjene daleko su brojnije.

Bundeva je zaista "must" ove jeseni, a jela se pripremaju jednostavno i brzo - juhe, preljevi, prženje i pirjanje pa sve do deserta. Njezin blago slatkasti, ali puni okus izvrsno se slaže s različitim začinima od kima, klinčića, muškatnog oraščića pa do papra i đumbira. Danas je nemoguće zamisliti bilo koji ozbiljni pristup prehrani ili gastronomiji bez bundeve. A dobra vijest za sve one koji paze na težinu - bundeva sadrža vrlo malo kalorija, oko 28 na 100 grama!

Izvor: Jadranka Boban Pejić; Jesen

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Povoljno djeluje na probavu, ali i na izlučivanje toksina putem mokraće.

Napomena
Bogata je složenim ugljikohidratima, sadrži i minerale poput kalija i fosfora, ali i karoten zahvaljujući kojem ima prekrasnu narančastu boju.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0