Čajevi su dobri za djecu

Objavljeno 16.12.2013. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Postoje mnogi dokazi da je čovjek oduvijek upotrebljavao i koristio ljekovita svojstva biljaka u svrhu prevencije i liječenja različitih tegoba ili bolesti.

Postoje mnogi dokazi da je čovjek oduvijek upotrebljavao i koristio ljekovita svojstva biljaka u svrhu prevencije i liječenja različitih tegoba ili bolesti. Biljke su zapravo bile i jedini izvor ljekovitih tvari sve do 19. stoljeća, kada počinju prvi pokušaji proizvodnje sintetskih lijekova, čiju ekspanziju doživljavamo do danas. Unatoč tomu, biljke i njihova blagotvorna svojstva zadržale su svoje mjesto u širokoj primjeni kako kod odraslih, tako i kod djece.

Među mnogobrojnim oblicima biljnih pripravaka, daleko najzastupljeniji po svojoj upotrebi su biljni čajevi. Često se kao roditelji pitamo koji biljni čaj možemo ponuditi svom djetetu, a da mu time ne naškodimo? Evo primjera nekoliko biljaka koje će svakako koristiti vašem mališanu:

Kamilica (Matricaria Chamomilla, L.) je biljka koju često krasi i naziv „lijek za sve“. Smiruje razne bolove i grčeve u trbuhu, pospješuje probavu, umiruje, smanjuje osipe na koži. Blagi čaj od kamilice možete ponuditi svojoj bebici već u prvim tjednima kako bi je malo umirio i smanjio tegobe u trbuščiću.  Za smirenje i opuštanje može koristiti i kupka od kamilice koju ćete napraviti tako da kamilicu prelijete prokuhanom vodom, ostavite poklopljeno 10-ak minuta i tada procijeđenu otopinu  dodate u vodu za kupanje.

Ljekovitost kamilice, baš kao i ugodan okus i miris, potječu od eteričnog ulja, koje je u aromaterapiji jedno od najskupljih i najcjenjenijih. Upravo zbog svog ugodnog okusa i mirisa, kao i brojnih terapijskih svojstava, čaj od kamilice je omiljeni napitak i nalazi svoje mjesto u gotovo svakom domaćinstvu.

Komorač ima spazmolitičko djelovanje, što znači da djeluje protiv grčeva, naročito u probavnom sustavu, pa je upravo zbog toga u sastavu čajeva i različitih drugih pripravaka protiv dojenačkih kolika

Komorač (Foeniculum vulgare, Mill.) je također biljka koju kao čaj možete svom novorođenčetu ponuditi već nakon prvog tjedna života. Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka -  koristili su ga stari Egipćani, Rimljani i Grci. Najljekovitiji dio biljke je plod komorača (Foeniculi fructus) koji sadrži eterično ulje. Komorač ima spazmolitičko djelovanje, što znači da djeluje protiv grčeva, naročito u probavnom sustavu, pa je upravo zbog toga u sastavu čajeva i različitih drugih pripravaka protiv dojenačkih kolika. Osim toga djeluje i protiv nadimanja i opstipacije, pospješuje apetit te regulira probavu.  Eterično ulje komorača također je bogato i tvarima koje pospješuju iskašljavanje i olakšavaju disanje, pa ga je dobro koristiti i kod tegoba dišnoga sustava.       

Lipa (Tilia Officinalis) je biljka koja je od davnina korištena na našim prostorima i bila sveto drvo starih Slavena, jer su oni i živjeli u lipovim šumama. Pretpostavlja se da je prije na našim prostorima bilo puno više lipovih šuma, a povezanost s ovom biljkom dokazuje i današnji naziv hrvatske valute.  Ljekovita svojstva lipe koristimo kod nadražene sluznice dišnih puteva, prehlade, promuklosti i nadražajnog kašlja. Lipa djeluje i dijaforetično što znači da pospješuje znojenje, pa je korisna kod povišene tjelesne temperature. Osim toga, koristi se i za ublažavanje grčeva, za smirenje i opuštanje te protiv nesanice. Maloj djeci se preporučuje u dobi nakon 6 mjeseci.

Korisno je naglasiti da djelatne ljekovite tvari iz biljnih čajeva dijete može dobivati i putem majčina mlijeka. Ako dojite svoje dijete, svakako se prepustite blagodatima i ugodnim aromama biljnih čajeva, jer će to svakako biti korisno za vas oboje.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Čaj za djecu priprema se na isti način kao i za odrasle.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0