Cijeli svijet je učionica

Objavljeno 23.06.2012. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Ljeto je zagrijalo. Počinju godišnji odmori, nama idealna prilika da s našim prvašićem usmjeravamo aktivnosti prema školi.

Sve nedoumice i nejasnoće oko ponašanja u školi lako se mogu riješiti uvježbavajući ponašanja, poticanje odgovornosti,  prihvaćanje pravila. Osim ovih socijalnih vještina jako je važno pripremiti i tijelo na ono što ga čeka od rujna. Primjerice, uzmite ručice svojeg djeteta. Pogledajte te prstiće. Do danas su oni bili zaposleni većinom onim što su sami odabrali, ali uskoro dolazi vrijeme da se ozbiljno pozabave olovkom, bojicom, škaricama.... Kako vam se čini? Hoće li oni to moći? A da im pomognemo?

Prva vježbica:

Sigurno imate papira koji spremate za odlaganje. Prije reciklaže odlično će doći vašem prvašiću za vježbanje. Neka prstićima trga novinski papir na komadiće, neka slaže hrpice, neka broji (npr. do 10), neka trga trake deblje, tanje, duže, kraće. Vi to sve popratite govorom, dijete će to zapamtiti pa ćete imati manje problema kada krenu odnosi  veći-manji, uži-širi, deblji-tanji...  Papire bi bilo dobro trgati tako da dijete uhvati prstićima list papira i da trga ne u dugim potezima nego kratkim, držeći papir između palaca i kažiprsta obje ruke. Tada će i oblici biti ljepši, a ono što je najvažnije vježba će postizati svoj cilj.

Od komadića papira dijete može napraviti sliku. Motiv možete zadati sami ili i to prepustite djetetu. Možete zajednički opcrtavati razne uporabne predmete (npr. šalicu da dobijete lijepi krug) pa njih ispunjavati papirićima koji su natrgani. 

Druga vježbica:

Za jačanje šake odlične su vježbe penjanja po penjalicama, višenje na pritkama gdje će dijete cijelu svoju težinu držati šakama i to pravilnim hvatom. Palac neka bude ispod pritke, a ostali prstići iznad pritke. Baš kao što se papagaj uhvati za pritku. Svakako ih upozorite na palac. Tako sigurno drže pritku i umanjuju vjerojatnost da će ruka skliznuti.

Treća vježbica:

Mijesite plastelin, oblikujte njime razne oblike pa napravite obiteljsku izložbu. Priredite i otvaranje izložbe, od trganih papirića i obojanih likova izradite pozivnice za članove uže i šire obitelji....ideja ima pregršt. Samo oslobodite maštu. To vam je odlična prilika da se vratite u djetinjstvo, da se igrate ali ovaj puta s vašim djetetom.

Nema cijene, zar ne?

Autor: Karmen Hlad

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ljeto nudi pregršt izvrsnih prilika da svoga predškolca pripremite za školu!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing