Citrusno voće

Objavljeno 18.04.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Citrusno voće jedna je od vrlo cijenjenih skupina voća, ne samo zbog specifičnog i osvježavajućeg okusa, već i zbog nutritivne vrijednosti.

Visok udjel vitamina i raznolikost fitonutrijenata čini ih vrlo poželjnim u svakodnevnoj prehrani. Tome doprinosi i činjenica da se unos citrusnog voća ili njihova soka povezuje s pozitivnim utjecajem na nekoliko vrsta bolesti zahvaljujući njihovom antioksidativnom potencijalu.

Ekstrakti citrusnog voća u raznim istraživanjima pokazali su protuupalna svojstva te sposobnost sprečavanja nastanka krvnih ugrušaka. Ovi i razni drugi zdravstveni učinci uglavnom se pripisuju prisutnosti bioaktivnih tvari u njima, kao što su fenolni spojevi (flavonoidi) i karotenoidi. Dosad provedene studije pokazale su da antioksidativna svojstva mogu varirati ovisno o vrsti citrusnog voća – čak i unutar iste vrste voća, ovisno o načinu uzgoja te klimatskim uvjetima u kojima rastu.

U sastavu mandore nalazimo obilje vitamina C, za koji je poznato da posjeduje snažna antioksidativna svojstva. No, iako su senzorska svojstva mandore cijenjena i dobro poznata, malo se zna o djelovanju fitonutrijenata ovog agruma.

U jednom od dosad provedenih istraživanja, uspoređivao se fitokemijski sastav i antioksidativno djelovanje naranče ( lat. Citrus sinensis, cv. ‘Valencia’), hibrida mandore (lat. Citrus reticulata x Citrus sinensis) i 3 vrste grejpa (lat. Citrus paradisi). Rezultati su pokazali da među ispitivanim voćem, naranča ima najveći udio fenolnih spojeva i vitamina C, kao i najveći antioksidativni potencijal. Mandora ju je pratila u svim navedenim rezultatima dok su najmanje vrijednosti pokazale 3 vrste grejpa. Time možemo zaključiti kako mandora kao hibrid mandarine i naranče, osim što nam obogaćuje prehranu svojom jedinstvenom aromom, također ima i dobar potencijal da nastavi tradiciju dobrih učinaka svojih predaka.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Unos citrusnog voća ili njihova soka povezuje se s pozitivnim utjecajem na nekoliko vrsta bolesti zahvaljujući njihovom antioksidativnom potencijalu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing