Crna Uskrsna riža (Riso Nero)

Objavljeno 20.03.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Kako se bliži Uskrs, predlažem ovaj prigodni te neobično-obični desert: Riso Nero odnosno Crnu rižu.

Ne radi se o rižotu niti je to riža koja svoju crnu boju duguje sipinom crnilu. Radi se o desertu koji se uglavnom oko Uskrsa na Siciliji oko Messine priprema u čast Crne Madone od Tindarija (pročitati pod legende: ovdje ).

Crna riža svojim sastojcima i načinom pripreme podsjeća na arapske slatkiše, bogate šećerom i ušećerenim voćem. Način pripreme se razlikuje od obitelji do obitelji, pa evo samo jednog od načina a potom napomena za varijantu. Količina je velika a jelo zasitno i ako ga namjeravate pripremati samo za četveročlanu obitelj, prepolovite količine namirnica koje su navedene. Sastojci mogu varirati, svima su dostupni i povoljni a rezultat je ukusan i raskošnog izgleda te iznenađenje za goste.

Sastojci:

  • 500 grama riže okruglog zrna
  • 1 litra mlijeka
  • 700 g šećera
  • 200 g čistog, gorkog kakao praha
  • 100 g crne čokolade, smrvljene na komadiće
  • 200 g grubo nasjeckanih oguljenih badema
  • 100 g miješanog kandiranog voća, sitno nasjeckati
  • Korica jedne organski uzgojene naranče
  • Cimet u prahu
  • 2 žličice pravog vanilin-šećera ili žličica mrvica iz štapića vanilije (razrezati po sredini i nožem ostrugati van)
  • Prstohvat soli
  • Po želji: šećerne mrvice za posipanje (kao na slici)

Priprema:

  1. Rižu oprati i pristaviti kuhati s mlijekom, prstohvatom soli, šećerom i vanilijom.
  2. Kada je riža gotovo skuhana al dente, polako uz stalno miješanje dodavati kakao prah te sitno naribanu narančinu koricu.
  3. Riža ne smije biti prekuhana niti se zalijepiti za dno posude. Ako je potrebno, dodati malo vruće vode ako je riža nedovoljno kuhana a smjesa postala pregusta.
  4. Skinuti s vatre po želji dodati odmah grubo nasjeckane bademe ili pričekati da se smjesa malo ohladi te dodati komadiće čokolade a bademe prepržiti na suho u tavi i tek tada dodati.
  5. Smjesu staviti u posudu za posluživanje i posuti kandiranim voćem i/ ili šećernim mrvicama i malo cimeta u prahu.

Varijanta:
Rižu (500 g) kuhati al dente u 1,5 litre mlijeka i po potrebi dodavati vodu kako riža koja još nije skuhana ne bi postala pregusta i ljepljiva. Potom dodati 4 šalice espressa, 400 grama šećera, 200 grama kakao praha. Kad je skuhano, kao i u prvom receptu, umiješati komadiće čokolade, posuti kratko preprženim oguljenim i grubo nasjeckanim bademima te kandiranim voćem.

Količina šećera se može i smanjiti, za djecu kava izbjeći i dio mlijeka zamijeniti dijelom vode.

U slast!

Autor: Helena Varendorff okusi.eu

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing