"Čuvari srca" obilježavaju Svjetski dan zdravlja

Objavljeno 08.04.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba organizira u subotu javno-zdravstvenu akciju i školu zdravog kuhanja za Zagrepčane/ke u sklopu cjelogodišnje kampanje "Čuvari srca".

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, u organizaciji Grad Zagreba, Gradskog ured za zdravstvo i u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa te Zakladom Hrvatska kuća srca, u subotu 9. travnja, na Cvjetnom trgu, od 10.00 do 13.00 sati održat će se javno-zdravstvena akcija u sklopu koje će građani moći izmjeriti tlak, kolesterol i glukozu iz krvi te sudjelovati u školi zdravog kuhanja.

Javno-zdravstvena akcija je dio cjelogodišnje kampanje "Čuvari srca", koju su pokrenuli Gradski ured za zdravstvo i Zaklada Hrvatska kuća srca s ciljem edukacije građana o važnosti brige za zdravljem srčano-žilnog sustava.

Obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja bit će u znaku šećerne bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ima za cilj ukazati na opasnost porasta oboljelih od šećerne bolesti. Nažalost i Republika Hrvatska  ide ukorak sa svijetom (svaka deseta osoba u Hrvatskoj ima šećernu bolest).

Prema podacima Registra osoba sa šećernom bolešću, u RH 254.296 punoljetnih osoba ima postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, a pretpostavlja se da oko 40 % nema postavljenu dijagnozu pa zapravo imamo preko 400.000 odraslih osoba sa šećernom bolešću. Poznato je kako dijabetes oštećuje srce i krvne žile, stoga su Čuvari srca odlučili još jednom potaknuti građane na aktivaciju. Prevencija je uvijek najbolji način za izbjegavanje bolesti, a pravilna prehrana, fizička aktivnost i redovite kontrole sastavni su dio preventivnog ponašanja kojeg preporuča i Svjetska zdravstvena organizacija. Iako zvuči jednostavno, većina građana često zaboravlja važnost svakodnevnih malih koraka, stoga su ovakve javno-zdravstvene akcije važne zbog edukacije stanovništva i podsjećanja na zdrave navike.

U sklopu javno-zdravstvene akcije održat će se i radionica zdravog kuhanja pod vodstvom chefa Marija Čepeka te nutricionistkinje Karmen Matković Melki u kojoj će građani moći naučiti kako pripremiti zdrava i ukusna jela, koja su ujedno pogodna i za dijabetičare, te kako kombinirati namirnice i hraniti se uravnoteženo. Radionica će se održati na Cvjetnom trgu od 11,00 do 14,00 sati. 

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing