Dijete i maskiranje

Objavljeno 05.02.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … bombon logo Vrijeme je karnevala, a njemu se naravno najviše raduju djeca. To je vrijeme ludovanja, maskiranja i papanja finih krafnica. Svako dijete najbolje zna što želi biti u svojoj mašti.

Manju djecu (do 3 godine) maskiranje može uplašiti i sigurno neće biti oduševljena idejom da ih maskirate, no strah možete pobijediti tako da se vi maskirate pa će dijete mirnije reagirati ako vidi neku maskiranu osobu.

Možete s djetetom igrati igru presvlačenja i postepeno se maskirati. Djetetu možete obojiti nosić i obraze, primjerice ružom za usne (poput klauna) ili nacrtati na nosu njuškicu i na obrazima brkove olovkom za oči (poput tigra ili mačke) – za početak to će biti dovoljno. Iz godine u godinu dijete će biti sve slobodnije i bez straha sudjelovati u maskiranju.

Ako se dijete boji neke maske, odnosno maskirane osobe, nemojte ga prisiljavati na interakciju s njom, u tom slučaju bilo bi dobro ako bi se djetetu omogućilo da vidi kako se iza maske krije veselo, prijateljsko lice.

Pričajte djetetu o maskenbalu i maskiranju te mu objasnite što je stvarno, a što je samo igra. Uvijek je dobro u aktivnost vezanu za maskiranje  uključiti vesele priče, pjesmice i igrokaze na tu temu.

Velik izbor maski i kostima danas je dostupan u mnogim trgovinama pa će djetetova mašta biti vrlo lako zadovoljena. Za maskenbal djeca se pripremaju i u vrtićima i školama izrađujući maske od raznih materijala. Ipak, to vas ne bi smjelo spriječiti da s djetetom kod kuće izradite kostim ili masku. Dijete će izborom kostima možda izraziti svoju osobnost, ako je do tada bilo mirno i tiho možda će poželjeti biti neki strašan lik iz crtića.

Sudjelovanjem pri izradi maske dijete ispunjava svoju potrebu za kreativnim izražavanjem, potrebu za maštanjem i potrebu da pokaže kako je veliko i samostalno.

Zato, dragi roditelji, probudite dijete u sebi, dajte mašti na volju, veselite se i uživajte sa svojim djetetom.

Autor: Josipa Franjić Radulović

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0