Dijete je palo s bicikla i slomilo prednja dva zuba. Što sada?

Objavljeno 04.12.2011. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Što učiniti kada dječja igra izazove ozbiljnu ozljedu - pucanje zuba. Kako pružiti prvu pomoć?

Prva i osnovna stvar je da kod bilo kakvog takvog incidenta hitno posjetite svog stomatologa. On će znati procijeniti težinu ozljede i pružiti prvu pomoć, a ako je potrebno uputit će vas i specijalisti. Povrede zuba u takvim slučajevima, poput frakture cakline ili cakline i dentina uglavnom su lagane i jednostavne za tretman, no isto tako ni komplicirane frakture krune i korijena zuba nisu rijetkost.

Uvijek je najvažnija brza intervencija jer vrijeme proteklo od ozljede do terapijskog zahvata značajno utječe na tijek terapije i njenu uspješnost

Najvažnija je svakako brza intervencija, jer vrijeme proteklo od ozljeđivanja do terapijskog zahvata značajno utječe na sam tijek terapije i njezinu uspješnost. Svaki izgubljeni sat može ugroziti prognozu za povoljan ishod ili terapiju može znatno otežati i produžiti.

Važno je napomenuti da svaki slomljeni dio zuba ili cijeli zub ako je on izbijen, treba sačuvati

Važno je napomenuti da svaki slomljeni dio zuba ili cijeli zub ako je on izbijen, treba sačuvati. Takav zub ili njegov dio treba staviti u hladno mlijeko ili fiziološku otopinu i kod prvog pregleda donijeti u stomatološku ordinaciju. Uz pretpostavku da će intervencija biti brza i takve na prvi pogled teške povrede mogu se relativno jednostavno i uspješno sanirati. Krajnji cilj svakog stomatološkog zahvata nakon traume zuba je pod svaku cijenu zadržati zub ili korijen u ustima. Kada se to uspije veliki dio posla je već obavljen. Onda preostaje završni dio estetske rekonstrukcije kojim se nadomješta izgubljeni dio tvrdog zubnog tkiva.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Povrede zuba u takvim slučajevima, poput frakture cakline ili cakline i dentina uglavnom su lagane i jednostavne za tretman, no isto tako ni komplicirane frakture krune i korijena zuba nisu rijetkost.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0